Felhívás!

Értékesíthetetlen faanyag

Értékesíthetetlen faanyag Kovászna megye

Az erdőben a fakitermelés után hátramaradt, illetve összegyűjtött ágak, gallyak hasznosításának érdekes vetületére derült fény a minap, a Baróti Magánerdészet által tartott nyílt napon.

Történt, hogy a szakmai ismertetőn jelenlevő Sikó Imre bölöni polgármester rákérdezett: mi lesz azzal a sok faággal, melyből éppen több tucatnyi csomó volt összegyűjtve az egyik erdei parcellában, ahol nemrég fejeződött be a kitermelés?

A bölöni önkormányzatot ugyanis érdekelte volna a vékony, javarészt már hulladék fa felvásárlása, hiszen az óvodában új, faőrleménnyel működő kazánt állítottak be, őrleménynek pedig az ágak épp megfelelőek lennének. A válasz meglepő volt. Az erdészek szerint a törvény nem teszi lehetővé ezeknek a kitermelés után ottmaradt vékony faágaknak a hasznosítását, mert aktát csak lábon álló fára lehet kiállítani.

– Ez a maradék sehol nem szerepel, a törvény értelmezése szerint olyan, hogy az ágak elpucolása, nem létezik. Hiába szeretné valaki ezeket elvinni, nem tudunk neki erre szállítási jegyet kiállítani. Ez a fa itt kell elrothadjon az erdőben – mondta Balázsi Imre erdőmérnök.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 12., 1:36
  ÉRTÉKELÉS: -16

  Lökött társaság,hát a Székely furfangot miért nem lehet elővenni,bezzeg a “hegyen túliak” nem ciciznének az ilyen kérdéssel…meg kell fogni és vinni kell ?Mit hivataloskodnak annyit,így is viszi az ágat az erdőből,akinek kell,mindenki ?

 • User
  Dátum: 2017. október 12., 10:29
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Jo kis torvenyek,es “szep” erdogazdalkodas.Azt tudjatok,hogy Romaniaban orankent 3 hektar erdot vagnak ki?!Azt is tudjatok,hogy 1989 ota a romaniai erdok haromnegyede valt a gyilkos es kartekony erdoirtas aldozatava?!Azt tudjatok,hogy mig az Europai Unioban 40-41 szazalek az erdositett teruletek szama,nekunk Romaniaban csak 29,6 szazalek erdositett teruletunk maradt,koszonhetoen a gyilkos es kontrollalatlan fakitermelesnek?!Azt tudjatok,hogy Europaban a Skandinav felsziget orszagaiban vannak a legnagyobb erdositett teruletek,peldaul Svedorszag, 60 szazalek!Azt tudjatok,hogy ezekben az orszagokban vedik a termeszetet,a medveket es az allat es novenyvilagot?!MI MIERT PUSZTITJUK SAJAT SZULOFOLDUNK ALLAT ES NOVENYVILAGAT?!!Miert nem veszunk peldat az olyan orszagoktol mint Svedorszag,Norvegia,Finnorszag?!Azt tudjatok,hogy ha ilyen iramban haladnak a vagasok es ujjaultetesek,akkor 60 ev nem lesz elegendo az erdok ujjaultetesere?!Es arra gondoltatoke,hogy meg hany evbe telik amig ezek az ujjaultetett erdok megnonek?Ti tenyleg nem gondoltok az unokaitok es gyerekeitek jovojere?!Milyen demon szallt meg benneteket,hogy ennyire kapzsi es telhetetlen penzhajhaszokka valtatok?!ALLITSATOK MEG AZ ERDOK IRTASAT!!!MOST!!!AMIG MEG NEM KESO!!!

  • User
   Dátum: 2017. október 16., 7:12
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Csak kivancsisagbol,a tiedbol mennyit vagtak ki?Te milyen erdogazdalkodast gyakorolsz vagy a helyi fa mafia berence vagy akik a hs megjeleneseig gunyt uztek az erdotulajdonosokbol egy”barcaval”4-5 auto fat loptak el

 • User
  Dátum: 2017. október 14., 11:00
  ÉRTÉKELÉS: -20

  Szokás szerint megint a hasadra ütöttél, nem tájékozódtál. Az EU-ban ugyanis 33 százalék az erdős területek aránya, nem 41. Az is nagy marhaság, hogy a románia erdők háromnegyede eltűnt volna 1989 után. Szó sincs erről: 1921-ben az itteni erdős területek aránya 35-40 százalék volt, ez 26,7 százalékra csökkent – 1990-ig! 1989 után tehát nemhogy nem tűnt el az erdők háromnegyede, hanem a számod alapján több erdő van jelenleg. Finnországtól pedig engedelmeddel nem vennék példát: iszonyú mennyiségű fenyőrönköt EXPORTÁL (2014-ben pl. 708.000 köbmétert), a HS romániai üzemei is jelentős arányban azt dolgozzák fel, nem az itteni fát. Románia is 2015-ben még 862.000 köbméter rönkfát exportált, főleg Ázsiába és Egyiptomba, egy évvel később már csak 530 ezret – innen is látszik, kinek az érdeke a rétyi fürészüzemmel ijesztgetni az embereket.

 • User
  Dátum: 2017. október 14., 16:56
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Az adatokat a Realitatea Tv musorabol vettem! Es eriggy a hazugsagaiddal,.. meghogy a retyi fafeldolgozo Finnorszagi fat dolgoz fol?!Meg a varjak is rohognek ezen a nagy hazugsagon.Talan Finnorszagba,ha mar ugyis eladjak a fat neki,akkor oda nem tudott fatelepet epiteni,mi?!Vagy talan ott nem tudjak hajora rakni,ezert hozzak Retyre?!Na eriggy innet,de jo gyorsan,mert meg az ovodasok sem hisznek neked, te hazudozo!!

 • User
  Dátum: 2017. október 17., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Miért kéne elhúzzak innét, csak azért, mert lerántom a leplet a marhaságaidról? Már többször bebizonyítottam, hogy légből kapott “információkkal” hadakozol – ez idegesít? Nem tudsz nyugodtan aggitálni a fakitermeő cégek mellett? Hát szokjál hozzá, hogy nem mindenki veszi be a maszlagaidat. Ha nem tudod, milyen fát dolgoz fel a rétyi üzem, ne bölcsködözz. Előbb járj utána.

 • User
  Dátum: 2017. október 17., 19:51
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ahhoz,hogy bebizonyits valamit,ahhoz targyi bizonyitekok szuksegesek.Ezert a kommentjeid(azaz helyesebben kontrakommentjeid)semmit nem bizonyitanak,ugyanugy mint az enyemek.En nem mondtam sehol,hogy a kommentjeim bizomyitekok volnanak,de veled ellentetben odairtam,hogy honnet vettem az informaciokat(Realitatea TV).Ugyhogy nem rantottal te le senkirol semmilyen leplet.Es mit beszelsz,hogy a fakitermelo cegek mellett agitalok?!Na ne viccelj,haverkam!Ha tolem fuggene az osszeset betiltanam,meg ebben a szent percben,de nemcsak betiltanam hanem visszamenoleg 1990-ig kinyomoztatnam,hogy melyik ceg mennyi kart okozott Romania erdoiben es a sittre vagnam az osszeset,a korrupt rendorokkel,birokkal,ugyvedekkel,ugyeszekkel,polgarmesterekkel es politikusokkal eggyutt,akik eme orszagcsufito es termeszetrombolo rablast patronaltak!De amint latom az agitator az te vagy,ellenkezo esetben nem vedelmezned es partfogolnad annyira a hon szeretett retyi cegedet,no meg azokat akik idehoztak oket a megyenkbe.Ugyhogy megegyszer,erthetobben:KUSSOLJAL TE AGITATOR,TE BAROM!!!