Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Erő, amelyből táplálkozni tud a magyar nemzet

Erő, amelyből táplálkozni tud a magyar nemzet Kovászna megye

 

Kedden Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termében előadással kezdődtek a 27. Erdővidéki Közművelődési Napok. Demeter László, a szervező Gaál Mózes Közművelődési Egyesület elnöke és az ugyancsak szervező Erdővidék Múzeumának igazgatója hangsúlyozta, idén az erdővidéki összefogást helyezik előtérbe azáltal, hogy a rendezvényeknek Barót mellett több más erdővidéki település is helyet ad.

Hirdetés
Hirdetés

Az est meghívottja Fodor Tamás, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja volt, aki beszélt a munkájáról, de arról is, hogy miért fontos számunkra a magyar állampolgárság kiterjesztése. Elmondta, lassan tizenöt éve, hogy kormánytisztviselőként dolgozik, ebből hat évet állami protokollal foglalkozva töltött, 2009-ben pedig a külügyminisztériumba került, először Kolozsváron, majd Csíkszeredában töltve be konzuli tisztséget. Kolozsvári időszaka alatt mintegy 93 ezer erdélyi magyar ember vette át tőle a honosítási okiratát. Egyébként pedig, mint közölte, jelenleg hatszázezer körülire tehető azok száma Erdélyben, akik rendelkeznek magyar állampolgársággal is, a munka pedig folytatódik, a magyar állampolgárságért folyamodók száma növekvőben.

A konzul családjával Csíkszeredában él, szereti munkáját, szereti Csíkszeredát, és úgy érzi, gyermekei itt, Erdélyben a budapestinél sokkal egészségesebb értékrendben nevelkedhetnek, olyanban, melyben első helyen a család, a hazaszeretet áll.

Részleteiben beszélt a magyar állampolgárság megszerzésének feltételeiről, arról, hogy miért fontos a jelenlegi magyar kormánynak a nemzet országhatárokon átívelő összetartása.

– Egy olyan erő ez, amelyből táplálkozni tud a magyar nemzet. Ez egy potenciál, amit meg kell érteni, össze kell fogni érte. Ne irigykedjünk egymásra, hanem menjünk inkább egy irányba – hangsúlyozta.

Kitért a konzulátusnál végzett anyakönyvvezetői munkára is, valamint a magyar kormány ama törekvéséről is szólt, melynek célja, hogy segítse az erdélyi magyarok szülőföldön való boldogulását. A köldökzsinór-programról például elmondta, az egy olyan életkezdési támogatás, melyben egyformán részesül minden születendő magyar állampolgár. A magyar állam számlát nyit számára 46 ezer forintos összeggel, ahhoz bárki hozzátehet, de kivenni csak a tulajdonos tudja a pénzt 18 éves korában. A kedvező kamatokkal együtt a számlán addig szép összeg felgyűlhet – mondta a konzul, akinek végül az erdélyi magyarok szavazati jogával kapcsolatban is volt megjegyzése: úgy vélte, az ország és a nemzet ügyeibe minden magyarnak, így nekünk, erdélyi magyaroknak is jogunk van beleszólni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük