Érik a repce

Érik a repce Kovászna megye

A január végi fagy nem ártott a vetésnek, „esetleg az érzékenyebb repceültetvényekben tehet kárt a hideg” – nyilatkozta akkor Kön­czei Csaba, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. A Szépmezőn is látható „sárga tenger” azt bizonyítja – megmaradt a repce.

Valóban nem sérült a repce a hidegben, „kicsit magasabbra nőhetett volna”, de ezt nem a hideg, hanem az eső hiánya okozza, tudtuk meg Könczei Csabától.
– Nemcsak a repcének, hanem a többi tavaszi kultúrának is igen nagy szüksége lenne vízre. Az őszi vetésnek 15–20 centiméteren van a gyökere, ott van még nedvesség, de a tavasszal elvetett magok, gabona, cukorrépa, krumpli 10 centiméter körül vannak, ott már száraz a föld. Szerintem simán jöhetne négyzetméterenként 40 liter víz, ez 2–3 nap csendes esőnek felel meg – magyarázza az igazgató.
Könczei kifejtette: a repce fentről lefelé virágzik (ezért jelent némi terméskiesést, hogyha alacsonyabb), és pillangós termése 2–3 héttel azután alakul ki, hogy elvirágzott.
Hozzátette: a repcének biztos piaca van. Nem annyira azért, mert salátához használatos finom olajat préselnek belőle, hanem azért, mert európai uniós előírásként bioeredetű terméket kell keverni a gázolajhoz, és „annyi repcéd nem lehet, hogy a nagykereskedők fel ne vásárolják”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.