Felhívás!

Érettségi eredményekre várva

Érettségi eredményekre várva Kovászna megye

Tegnap a választott tantárgyból írott dolgozattal befejeződött az érettségi, kinek így, kinek úgy. Pillanatfelvétel az utolsó dolgozat után.

– Ma inkább jól, mint rosszul ment a dolog – biológiából írtam –, a román volt a legnehezebb. A matekben is volt néhány nehezebb feladat, de megoldottam, mondta Incze Nagy Boglárka, aki a Mikes Kelemen Líceum matek-info osztályának végzettjeként rendezvényszervezőként (vagy valami hasonló területen) képzeli el jövőjét a Kolozsváron, kommunikáció szakon kijárt egyetem után.

A Puskás Tivadar Szaklíceum CNC-operátori osztályának diákjai, akik szintén a Mikesben vizsgáztak, ugyanúgy a biológiát választották utolsó napra: Tankó Róbertnek az egész érettségi rendben volt, úgy, ahogy volt. Kolozsvárra készül egyetemre, de megőrzi titkát, hogy milyen szakra. Osztálytársának a román verselemzés-tétel volt „meglepő”, kicsit „meg is fogta”, de bízik benne, hogy meglesz az átmenő. A matekkel haragban van, annak sikerében nem bízik, számít rá, hogy augusztusban pót­érettségizik majd.

Utána munkába áll, remélhetőleg képesítésének megfelelően, majd némi tapasztalat birtokában külföldön is kipróbálja majd magát Igyártó Szabolcs.

A Mikes társadalomtudomány szak megkérdezett végzősei földrajzból érettségiztek, azért is, mert könnyebbnek tűnt, meg azért is, mert „az általános műveltség része”. Jól is ment a dolog, ellentétben a románnal, ami Jankó Botondnak és Jankó Editnek is nehéznek tűnt, előbbinek a magyar tételek is (Szabó Lőrinc-vers elemzése, Krúdy Gyula, Ottlik Géza regénye kapcsán írt esszé). Botond Szakács Józseffel együtt a brassói Transilvania egyetem testnevelés tagozatára megy, futball szakra, Edit a Károlyi Gáspár Református Egyetemen mélyítené el japán tudását.

A földrajzot választották a Református Kollégium teológia szakos vizsgázói is: nem volt túl nehéz, jól felkészítette őket a tanárnő, hangoztatták egyhangúlag. Az érettségi egészében „vegyes élményeket” hagyott hátra, a román jelentett gondot. Dombi Dóra érettségi után a kolozsvári teológiára menne, Papp Katalin ugyanoda tanítóképzőbe. Simon Soma logikából írta meg dolgozatát, ő is köszöni tanárnője munkáját, aminek köszönhetően nem érte váratlanul a tétel. Ezúttal nem volt gond a fordítással sem, mondja (más esetekkel ellentétben, mikor viszont igen, pl. szimulációkor vagy a felkészülés során). Hogy miként tovább, annak eldöntésére egy év gondolkodási időt adott magának, addig besegít a szülőknek, meg önkénteskedik.

Az érettségi eredményekre július 8-ig kell várni, az esetleges óvásokat is aznap fogadják, a végleges eredményeket július 13-án közlik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.