Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Erdővidéki segítők

Erdővidéki segítők Kovászna megye

Manapság alig telik el nap, hogy ne hallanánk vagy olvasnánk valamilyen tragédiáról vagy természeti katasztrófáról, amikor emberi sorsok lehetetlenednek el, és ha nem lennének önzetlenül segítők, az áldozatok aligha tudnák átvészelni a csapásokat. Erdővidéken az utóbbi tizenöt évben tizenhét alkalommal segítettek rászorulókon: előbb önkéntesen megszervezett gyűjtések keretében, majd a Gondviselés Segélyszervezet szárnyai alatt, ugyancsak önkéntes munkával.

Hirdetés
Hirdetés

Demeter Zoltán, az unitárius egyház Gondviselés Segélyszervezetének erdővidéki önkéntese nemrég éppen egy adományokból felépült bibarcfalvi ház átadásánál végzett leltározást: a tizenöt év alatt az erdővidéki összefogás beteg gyermekeken vagy beteg felnőtteken, árvízkárosultakon, egy alkalommal pedig még olyan családon is segített, akinek elhunyt tagját kellett külföldről hazaszállíttatni. A segélyezés működése az erdővidéki emberek érdeme. Elsősorban azoké, akik megszervezik az adománygyűjtéseket, aztán az önkénteseké, akik vállalják a házalást, azt, hogy személyesen elmagyarázzák mindenkinek, mire, miért van éppen szükség, és nem utolsósorban az adományozóké, akik jó szívvel adnak másoknak is abból, amijük van.

A tűzben megsemmisült bibarcfalvi ház újjáépítése a tizenhetedik adományozós történet volt Erdővidéken, ami sikerrel fejeződött be. A Gondviselés Segélyszervezetnek 2014 őszétől működik fiókja Baróton, azelőtt a gyűjtések szervezése keretek nélkül zajlott, egyszerű segítő szándékon múlott.

– Az évek során néhai Antal István mérnök és felesége, Izabella, a Cseresznyés házaspár, Csönye és Ceci, Kisgyörgy Tünde és Demeter Gyöngyi óvónők, Váncza Tibor, Derzsi Sámuel vállalkozó és még sokan mások működtek közre. Sikerült minden alkalommal jól megszervezni és eredményesen lebonyolítani az adománygyűjtéseket – mondta el Demeter.

2005-től kezdődően az Erdővidéki Összefogás Napok keretében a baróti Bocz-Zoltán Imolának, aztán ugyancsak a baróti Molnár Katikának és a Laura Háznak, 2007-ben a vargyasi Császár Istvánkának, 2008-ban a nagybaconi Szőcs Ferikének, 2009-ben a baróti Szakács Iringónak, míg 2011-ben az ugyancsak baróti Győrfi Szendének gyűjtöttek. Az Erdővidéki Összefogás Alapból 2006-ban a bibarcfalvi Bartis Grétát és a baróti Tóth Laurát támogatták, 2010-ben a bölöni árvízkárosultakat segítették. Ugyancsak 2010-ben a baróti Nagy András tűzkárosultnak, míg 2011-ben a baróti Szász Orsolya Bécsből való hazahozatalára gyűjtöttek. A Gondviselés Segélyszervezet működése óta 2016–17-ben a baróti héttagú Bács családnak építtettek új házat, aztán 2018–19-ben a miklósvári Elek családnak, míg végül 2019–2020-ban a bibarcfalvi Bedő Csongoron segítettek, szintén az új ház árának összegyűjtésével. Az utóbb felsoroltak mind tűzkárosultak voltak, akiknek régi házuk teljesen megsemmisült. 2019-ben a baróti Molnár Attila műtétjének költségeire is szerveztek gyűjtést.

Végszóul talán azt kívánhatnánk, ne legyen többé szükség Erdővidéken hasonló adománygyűjtésekre, ám, ha mégis úgy hozza a sors, bárki tudhatja, nem marad egyedül a bajban, az erdővidéki segítők mellette lesznek!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.