Felhívás!

Erdővidék megérett a képviseletre

Erdővidék megérett a képviseletre Kovászna megye

Mandátumhoz jutott Gál Károly baróti politológus, kereskedelmi szakember is, miután Kovászna megyében az RMDSZ négy parlamenti képviselői helyet szerzett. Így személyében Erdővidéknek 92 év, azaz az akkor a Magyar Párt színeiben szenátori tisztséget elnyerő, bodosi születésű dr. Fábián László (1874–1956) baróti ügyvéd, újságíró után először lesz képviselője a törvényhozásban.

A 47. életévét betöltött politikussal terveiről, politikáról, Erdővidék helyzetéről beszélgettünk. Gál Károly 1973-ban született Baróton, nyolcadik osztályig itt is járt iskolába, majd a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium matematika-fizika szakán tanult tovább. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem politikatudományok és közigazgatás szakán végezte 1996-ban. Első munkahelye a köpeci bányavállalatnál volt, aztán 2003-ban a vargyasi székhelyű Orex Kft.-hez került, ahol jelenleg is kereskedelmi igazgatóként dolgozik. Az RMDSZ-nek 2006-tól tagja, 2012-ben városi tanácsos, majd megyei tanácsos lett.

– Hogyan jött az ötlet, hogy parlamenti képviselőnek jelentkezzen?
– Erdővidéknek mindig is megvolt az az igénye, hogy parlamenti képviselője legyen. Ez több részről is mutatkozott: biztattak az egyszerű emberek, de a vidék polgármesterei is. Az utóbbi nyolc évben erre a térségre jobban odafigyelt a megye is: hidak épültek, utak újultak meg, viszont az évek folyamán kialakult nehéz gazdasági helyzet, az infrastruktúra javulása ellenére megmaradt. Úgy éreztem, Erdővidék felpártolásra, odafigyelésre szorul a nagypolitikában, most jobban, mint bármikor – ezért jelentkeztem.

– Milyen konkrét célokkal indul útnak Bukarest fele?
– Elsősorban a törvényhozást kellene olyan irányba terelnünk, hogy az Barótnak és Erdővidéknek fejlődést generáljon. Az utóbbi években az olyan kisvárosok, mint Barót valahogy kimaradtak a fejlesztésekből, a pénzeket, a pályázati lehetőségeket a nagyvárosok fele irányították. Szövetkezni szeretnék más, kisvárosokat reprezentáló képviselőtársakkal, hogy együtt lobbizzunk a törvények számunkra kedvezőbb alakításáért. Ezzel értelemszerűen befektetőket is vonzanánk a kisvárosokba, lehetőségeket teremtenénk, melyekkel mindenki élni tudna.

– Milyen pártok képviselőivel képzeli el az együttműködést?
– Munkánkhoz partnereket kell keresnünk, másképp nem lehet eredményeket elérni. Akik elfogadhatóan viszonyulnak elképzeléseinkhez, azokkal lehet kollaborálni. A politikában érdekek vannak, a mi érdekünk a helyi közösség szolgálata.

– A fiatalok már jó ideje inkább külföldön keresik a boldogulást. Ennek miként lehet gátat vetni?
– Az elvándorlásnak, a rossz közhangulatnak gazdasági okai vannak. Arra kell törekednünk Erdővidéken is, hogy segítsük a helyi termelőket, kisvállalkozókat, a turizmust, mindent, ami munkahelyeket, megélhetést generálhat. De ezt csak összefogással, a parlamenti és megyei képviselők, illetve az önkormányzatok, a polgármesterek együttműködésével lehet elérni. És, mint említettem, a kistérség, a kisvárosok számára kedvező lobbival a parlamentben, a törvények számunkra kedvező módosításával. Legyünk optimisták, bízzunk abban, hogy jóra fordul Erdővidék, az erdővidékiek sorsa! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások