Felhívás!

Erdővidék is pirosodik

Erdővidék is pirosodik Kovászna megye

A barótiak és a város környékén lakók pénteken, október 30-án kora délután kapták a figyelmeztető telefonüzenetet, miszerint Baróton meghaladta a hármat az ezer lakosra jutó igazolt koronavírusos fertőzések száma.

Ennek értelmében, valamint a Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság szombaton kiadott 55-ös számú rendelete alapján az orrot és a szájat eltakaró védőmaszk viselése kötelezővé vált nemcsak a zárt nyilvános helyiségekben (például üzletekben), hanem a nyílt tereken, így az utcán is. Raed Arafat államtitkár egy korábbi nyilatkozata alapján ez esetben a maszk viselése kötelező attól a pillanattól kezdve, ahogy elhagyjuk otthonunkat, egészen addig, amíg ismét belépünk házunk vagy lakásunk ajtaján.

A nyilvános helyiségek üzemeltetőinek, illetve tulajdonosainak jól látható helyen ki kell függeszteniük a védőmaszk viselésére vonatkozó előírásokat. A város tanintézményei áttérnek a 3-as számú forgatókönyvre, ami azt jelenti, hogy az oktatás teljes egészében online zajlik. A baróti iskolákban egyébként két hete a sárga forgatókönyv volt érvényben, aminek értelmében csak bizonyos osztályok tanultak online.

A polgármester által közzétett adatok szerint október 29-ig Baróton 21 koronavírusos beteget jelentettek, ami 3,71 ezreléket jelent a lakosság számához viszonyítva, ennél nagyobb arány a városhoz tartozó Miklósváron mutatható ki: 4,71 ezrelék. A megbetegedések aránya Köpecen volt a legkisebb, mindössze 0,98 ezrelék (1 megbetegedést jeleztek az 1020 lakosból).

A piros forgatókönyvvel együtt további korlátozások is életbe léptek: az egyházi tevékenységek, szentmisék, illetve istentiszteletek csak az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium közös rendeletében meghatározott egészségügyi szabályok betartása mellett tarthatóak (távolságtartás, maszk, fertőtlenítőszerek használata kötelező). Továbbá tilos magánjellegű rendezvények – esküvők, keresztelők, ünnepi ebédek – szervezése zárt vagy akár nyílt nyilvános helyeken (mint vendéglők, rendezvénytermek stb.).

Tilos az alkoholos vagy alkoholmentes italok, illetve az élelmiszerek felszolgálása a vendéglők, bárok zárt tereiben, ha ezek azonban panziókhoz tartoznak, az elszállásolt vendégek kiszolgálása megengedett. Úgyszintén a vendéglők számára megengedett az élelmiszerek, italok forgalmazása, ha azok nem helyben kerülnek elfogyasztásra. Az egységek teraszán is megengedett a fogyasztás, amennyiben a vendégek betartják az asztalok közötti 2 méteres távolságot, és amennyiben legfeljebb hat személy tartózkodik egy asztalnál. Ugyanakkor tiltva vannak a tíz főnél több személyt érintő szabadtéri sporttevékenységek is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 2., 7:51
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A maszk viselésének kötelezettségét nem mindenki értette meg. Halottak napján a Baróti köztemetőben csak minden második ember viselt maszkot. Hól van ilyenkor a rendőrség? Még az sem tesz maszkot aki példát kellene mutasson (pl. Ráduly Róbert tanácsos úr). És persze vannak még mindig akik nyilvánosan tagadják a virus létezését, mint pl. Szekeres Elek Géza aki a Háromszék online oldalán kommentel, hogy Baróton nincs egy eset sem. Legkevesebb eset van már Szekeres úr és lehet, hogy ön lessz a következő, mert az ilyenek mint ön szedik össze és terjesztik a virust akik vehemensen tagadják a létezését és nagyosságból nem viselnek maszkot.