Felhívás!

Érdemes fontolóra venni a biogazdálkodást

Érdemes fontolóra venni a biogazdálkodást Kovászna megye

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében csütörtökön este gazdafórumot tartottak a baróti művelődési ház nagytermében. Ennek központi témáját a biogazdálkodás képezte, erről előbb egy kisfilmet vetítettek le a gazdáknak, majd Ladó Hunor kertészmérnök, Albert Imre, a magyarlónai Bioterra Egyesület elnöke, valamint Mika Dezső udvarhelyszéki agrármérnök tartottak előadást, beszéltek a jelenlevőknek a biogazdálkodás előnyeiről.

Nagy István Csongor nagybaconi falugazdász utólag lapunknak elmondta, a fórum másnapján még tartottak egy értekezletet, melyen a gyergyóremetei tejporgyár képviselője is részt vett, aki azt ígérte a gazdáknak, hogy az üzem a tej jelenlegi 1,10-1,40 lejes felvásárlási ára helyett 3 lejt is tud majd fizetni literéért, nyilván azon kikötéssel, hogy az biotej legyen. Így az álláspont az, mint a fórumon is többször hangsúlyozták, hogy a gazdáknak érdemes fontolóra venni a biogazdálkodás előnyeit.

Az előadók azt részletezték, hogy a biogazdálkodásra való átállás nem olyan bonyolult. Előfordulhat ugyan, hogy azáltal a gazda kevesebb tejet tud termelni, de mint említették, annak felvásárlási ára magasabb, a gazda jövedelme tehát végül nagyobb lesz. Ladó Hunor azt mondta, hogy a gyergyóremetei tejgyár 2022-ben indulna, addig van idő lépni, aki a bio­gazdálkodás mellett döntene. „Én arra ösztönöznék mindenkit, térjen át a biogazdálkodásra” – fogalmazott a kertészmérnök.

Külön ecsetelte azt, hogy Erdővidéken a megkímélt környezet már eleve egy előnyt jelent a gaz­dáknak, „itt a kisléptékű családi gazdaságok is fenntarthatóbbak” – mondta. Vázolta, hogy a biogazdálkodás elvileg ugyanaz lenne, amit nagyapáink-nagyanyáink is műveltek egykoron, ahhoz képest csak igen kevés módosításra van szükség. Az érdeklődők a minisztérium honlapján, az „agricultura ecologica” menüpont alatt találnak tájékoztatót, „ott minden megvan” – hangoztatta Albert Imre, megemlítve, hogy az ökogazdálkodásra való áttéréshez kérés, aztán az ellenőrző szervekkel való szerződéskötés szükséges, továbbá fontos a mezőgazdasági igazgatóságnál is iktatni a szándékot legkésőbb május 15-ig.

„Nem kell a spanyolviaszt feltalálni, azonban az állattartáshoz viszonyuló szemléletünkön egy kicsit változtatni kell” – hangsúlyozták továbbá az előadók, hozzáfűzve, hogy az átálláshoz szükséges idő két év, a mikéntekre választ pedig bárki kaphat a falugazdászoktól, akik szívesen segítenek. (A falugazdászok jegyzéke megtalálható például a szekelygazda.ro honlapon – szerk.)

A fórumon szó esett néhány részletkérdésről is, mint a támogatások mértéke a biogazdálkodás esetében, valamint a más jellegű biotermékek felvásárlásának és a bio-vetőmagok beszerzésének lehetőségei. Albert Imre azt mondta, ha valakinek van például 20 tonna biopityókája, hozza, mert azonnal kifizetik, egyébként meg a termelőnek nem olyan nagy „vasziszdász” egy felvásárlóval szerződést kötni, hogy ősszel biztos legyen a terménynek piaca. Ennek ellenére bizonyos, hogy a gazdák előtt még mindig sok a megválaszolatlan kérdés, a fórum végén ostromolták is rendesen azokkal az előadókat. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 8., 18:38
    ÉRTÉKELÉS: 3

    “biogazdalkozas”csak igy zarojelbe mert NEM tud letezni biogazdalkodas.Csak ha az essovizet nezzuk hogy mennyi merget hozz vissza a termofoldekre,nem beszelve a forgalmas utak mellett levo foldekrol masodpercenkent kapjak a merget.Ja hogy most ez a trendi……!!!???