Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Érdemes fáradozni, cselekedni

Érdemes fáradozni, cselekedni Kovászna megye

Az összes fejlesztésre fordítható forrást és lehetőséget kihasználván kemény, de eredményes munkát végeznek a rájuk bízott települések érdekében a székely önkormányzatok és polgármesterek – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs, a kétnapos székelyföldi zarándoklatukat lezáró, sepsiszentgyörgyi székházukban tartott kedd esti sajtótájékoztatón.

Hirdetés
Hirdetés

Megtudhattuk, hogy szeptember 19-én és 20-án a SZNT vezetősége terepjárókkal végigment a Székelyek Nagy Menetelésére, néhai Márton Zoltán makfalvi polgármester vezetésével 2013-ban részvevőket toborzó szekérkaraván nyomvonalán. Ez Makfalváról indul és a Bekecs-tető alatt, valamint a Firtos vára lábánál elhaladva, a rétyi templomnak helyet adó Dobolyka tetőnél ér véget. Akkor a mozgósítás, most a tájékoztatás és információgyűjtés volt a cél.

Útjuk során 17 önkormányzat 34 települését érintették, ahol polgármesterekkel, lelkészekkel, közbirtokossági vezetőkkel találkoztak és folytattak megbeszélést. Ismertették velük a régiók egyenlőségét és a kisebbségi kultúrák megőrzését célzó, több mint 1,2 millió aláírással támogatott polgári kezdeményezésükre vonatkozó tudnivalókat.

Az indítvány jelenleg is napirenden van, ugyanis kihasználván, hogy erre nincs határidő szabva, még nem terjesztették az Európai Bizottság (EB) elé. Izsák Balázs ennek okát Ursula von der Leyen EB-elnök, valamint Frans Timmermans és Věra Jourova alelnökök magatartásában jelölte meg, akik a jelek szerint egy hónap alatt lesepernék az asztalról. Túl sokáig sem lehet azonban várni a megvitatásával, mert ezzel a felvetett gondok megoldottnak nyilvánítását kockáztatnák. Reményeik szerint a 2024-ben esedékes uniós parlamenti választások nyomán következik be az Orbán Viktor által is megjósolt konzervatív fordulat, amely megteremti az érdemleges megvitatásának feltételeit.

Az SZNT elnöke arról is beszámolt, hogy az általuk most bejárt, 91 magyar többségű települést magába foglaló régióban a munkahelyhiány miatt bekövetkezett elvándorlás és születéscsökkenés okozta elnéptelenedéssel szembesültek. Azokkal a gondokkal, amelyek megoldása a polgári kezdeményezésük alapját képezi, tehát az még mindig nem vált okafogyottá. Sőt, a „statisztikai adatok azt mutatják, hogy Székelyföld egésze a közvetett diszkriminációnak esik áldozatul”. Ez olyan semleges intézkedések sokasága, melyek következtében egy közösség hátrányos helyzetbe kerül.

Az érintett helységek legfontosabb adatait egy füzetbe gyűjtötték össze, amelyet Izsák Balázs átadott a sajtótájékoztatón jelen lévő Kulcsár-Terza József parlamenti képviselőnek. Elmondása szerint azért, hogy ezeket felhasználván, Bukarestben továbbra is tartsa napirenden, és támogassa Székelyföld ügyét.
Végezetül Izsák Balázs kijelentette, a két nap személyes tapasztalatai megerősítették abbéli meggyőződésében, hogy érdemes fáradozni, cselekedni, küzdeni Székelyföld autonómiájáért. Ugyanakkor köszönetet mondott a román hatóságoknak a nem kért, de megkapott, államfőknek járó kiemelt figyelemért, amelyben útjuk folyamán részesítették őket. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.