Felhívás!

Erdei iskolába fektet a város

Erdei iskolába fektet a város Kovászna megye

Múlt heti ülésén a sepsiszentgyörgyi testület tanácshatározattal döntött a sugásfürdői volt Phoenix panzió megvásárlásáról, amelyben a továbbiakban erdei iskolát működtetne a Vadon Egyesület. Ha minden jól megy, már ősztől működőképes lenne az új létesítmény.

A jó állapotban levő ingatlanért 230 ezer eurót fizet a város, ami kevesebb, mint annak a felértékeléskor megállapított piaci értéke (250 ezer euró). A benne levő ingóságok további 5000 eurót érnek. A vásárlást követően a városi önkormányzat a Vadon Egyesületet bízná meg az erdei iskola megszervezésével és fenntartásával.

A klasszikus oktatási programon túlmutató környezeti nevelésnél, a természet védelmére való oktatásnál nincs igazán fontosabb dolog manapság – vélekedett Demeter János, a Vadon ügyvezető igazgatója, amikor a jövendő erdei iskoláról faggattuk.

– Tulajdonképpen a városi önkormányzattal együtt már régóta tervezzük egy erdei iskola működtetését, csak eddig nem volt meg az erre alkalmas helyszín, és akkor jött ez a lehetőség, hogy a panziót megvásárolja a város egy erre a célra különösen alkalmas szép környezetben. Nincs az erdei iskolákra vonatkozó országos politika, sem állami támogatási lehetőség, de mi boldogan állunk a kihívás elé.
A régi szándékot tulajdonképpen sok tárgyalással, tapasztalatszerzéssel erősítette meg a Vadon képviselője, mint Demeter János elmondta, a magyarországi jó gyakorlat igen inspiráló e tekintetben. Ott az erdei iskolákat, melyeknek egész hálózata épült ki az országban, az állami erdészetek vagy a nemzeti parkok működtetik. A magyar Országos Állami Erdészet segíthet tehát abban is, hogy a következő időszakban felmérjék, körülbelül milyen költségvetés szükséges ahhoz, hogy a sugásfürdői létesítmény is az elvárásoknak megfelelően oktathassa a gyermekeket. A finanszírozásra pedig azt követően keresnek lehetőségeket: a város minden bizonnyal támogatni fogja a működtetést, viszont pályázati és más forrásokból még szükséges lesz kiegészíteni a költségvetését. Mint közhasznú egyesület, a Vadon a Környezetvédelmi Minisztériumtól is támogatást remél.

Az elképzelések szerint a sugásfürdői létesítmény táborszerűen működne, azaz pénzbeli hozzájárulás ellenében tanév közben hétvégenként, vakációban viszont egyhetes turnusokban fogadhatna gyermekcsoportokat, akár a megyén kívülről is. Őszig az lenne még hátra, hogy felmérjék az épület és környezet adta lehetőségeket, azaz eldöntsék, hány helyiség lenne előadóterem vagy gyakorlati-kézműves tevékenységekre alkalmas, illetve a környező erdőkben hol lehetne vadmegfigyelő, környezetfotós leseket, tanösvényt építeni.

Jövő héten kerülne sor az első, toborzó jellegű megbeszélésre, amelyre hivatalosak a megye földrajz és biológia szakos oktatói, természettudományban jártas pedagógusok, közülük kerülnének ki azok, akik hajlandók az erdei iskolára áldozni idejükből, vagy ebben látnának új lehetőséget. Számukra tapasztalatszerző tanulmányutakat is szerveznének, azt követően velük tervezik már a következő tanévtől, ősztől elindítani a tevékenységet. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások