Felhívás!

Épül a pavilon

Elindult a budapesti Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállításra a Vadon Egyesület csapata, amely egy saját pavilonnal és egy különösen érdekes kiállítással képviseli Erdélyt a szeptember 25. és október 14. között zajló nagyszabású eseményen.

Demeter Jánost, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatóját épp az indulás előtt értük utol. Tegnap reggel már elkezdték felépíteni a Hungexpo területén a Damokos Csaba dizájner által tervezett pavilont, melyben a Kárpát-medencei kincsestárat bemutató tárlat kap helyet. Ez nyolc ország (Románia–Erdély, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Ukrajna és Magyarország) vadászati hagyatékából villant fel elemeket, irodalmi, képzőművészeti, gasztronómai, néprajzi vonatkozásban.

– Amikor vadászati kiállítás jön szóba, automatikusan trófeákat látunk magunk előtt. Nos, a mi pavilonunkban egy sincs, de van más sok vadászati érték: receptek, képek, használati tárgyak. Többek között Mátyás király megmaradt számszeríjáról, mely az Egyesült Állalmokban található, egy háromdimenziós, rendkívül szép képet tudunk mutatni, melyen szépen érvényesülnek a míves részletek – mondta Demeter János.

A pavilon építése várhatóan 4 napot vesz igénybe, aztán következik a berendezése, melyben Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa és Baróti Hunor gyergyócsomafalvi dizájner működik közre. A Vadon munkatársai a kiállítás teljes időtartama alatt kint tartózkodnak, hogy a látogatók esetleges kérdéseire válaszolni tudjanak.

Az eredeti terv szerint a pavilonban a világkiállítás lejárta után itthon gyermekeknek működtetnének látogatóközpontot, de a Vadon gyűjteménye annyira érdekes, hogy föltétlenül szeretnék azt itthon is bemutatni – mondta az ügyvezető igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.