Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Enyhén nőttek az árak

Enyhén nőttek az árak Kovászna megye

Idén korábban, már múlt héten elkezdődött a virág- és koszorúvásár Sepsiszentgyörgyön halottak napjára, az árusok nem emeltek sokat a tavalyi árakon, a kínálat pedig bőséges. Mint mondták, sokan inkább évelő növényeket választanak, hogy ne kelljen évről évre újat vinni a temetőbe.

Hirdetés
Hirdetés

– A virágárusoknál továbbra is a krizantém a legkeresettebb, a piacon minden típusból van bőven, cserepesből és a különleges virágú, vágott fajtákból is. A krizantémnak 37 fajtája van – mondta András Erika virágárus, hozzátéve, hogy csak a Balkánon kapcsolódik ez a virág a halottak napjához, Keleten például teljesen más jelentése van.

A vásárlók minden évben ezt keresik leginkább, legyen cserepes vagy vágott, a színe között pedig a fehér a legkelendőbb, de a színes változata is kellendő. Az elmúlt években elterjedt, hogy különböző színű krizantémot ültetnek egy cserépbe, ami szintén különlegességnek számít. A virágkötő azt is elmondta: a kis virágú növény mellett, amelyet kisebb vagy nagyobb cserépben árusítanak, az úgynevezett pomponos, vágott krizantém is kelendő. A vágott krizantém szála 8–10 lej között változik, de 4–6 szálas csokrot is kínálnak 30–40 lejért. A cserepes krizantémok ára változó, a kis cserepes, később kiültethető növények olcsóbbak, 7–8 lejt kérnek értük, a nagyobb cserepes növények 25–40 lej között vannak, fajtától és a virágok számától függően. A virágárus szerint, nemcsak halottak napjára vásárolják ezeket a virágokat, hanem egész ősszel, ugyanis az udvarokat, teraszokat is szépen díszíti, hiszen sokáig virágzik, és ha gondját viselik, a következő évben is kivirágzik. A krizantém jól bírja a hideget, akár a fagyot is, és évről évre kihajt, ha nyáron száraz, hűvös helyen tartják.

A szálára árusított virágok és csokrok mellett koszorúkat is kínálnak, ezt is főleg krizantémból, de rózsa és szegfű is kerülhet a csokrokra. A koszorúk ára 25 lejnél kezdődik, de akár 200 lej is lehet, attól függően, hogy miből készül. A legdrágább a tűlevelű koszorú fehér rózsával és mécsessel, amelyet ráerősítenek a koszorúra. Sokan keresnek olyan növényeket is, amelyekkel a sírok kőlapját lehet borítani, ilyen a futórózsa, hanga vagy más tűlevelű növények.

A virágárusoknál egyébként gyertyákat, mécseseket is kapni, a kis mécsesgyertyák darabja 50 bani és 1 lej között van, a kis mécsesek darabja 2–3 lej, a közepes méretű üvegmécsesek 10–15 lejért kaphatóak, a nagyobb, tetővel ellátott mécsesek 25–30 lejbe kerülnek. Idén is kapható gyertya nélküli LED-mécses, ami elemmel működik, és az árusok szerint tűzbiztos. Ezek ára mérettől függően 15 és 50 lej között változik. A kegyeleti termékek közé tartoznak a kő vagy műanyag sírvázák, ezek ára 50–100 lej között van, de más sírdíszeket, idézettel ellátott táblákat, mécsestartókat is kínálnak.

A központi virágvásároknak hagyománya van Sepsiszentgyörgyön, ami ma nyílt meg, és november 1-ig tart. A főtérre, bár összesen 14 árus jelentkezett, az első napokban csak hárman rakodnak ki, a többiek majd a hétvége közeledtével érkeznek. A sepsiszentgyörgyi piacon összesen 20 árus lesz majd, ők is november 1-ig maradnak majd. Virágot az Erzsébet parki bódékban, illetve az ilyenkor ideiglenesen kihelyezett asztaloknál is árusítanak majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük