Felhívás!

Enyhe szárazság van

Enyhe szárazság van Kovászna megye

Valamennyi hó „nem ártana”, de amíg nincs nagyon hideg, addig ennek nincs különösebb jelentősége – nyilatkozta Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint enyhe szárazság van, de ez egyelőre nem befolyásolja a vetést.

 Felvetésünkre, hogy a csapadékmentes nyárutót követően nem okoz-e szárazságot az, hogy gyakorlatilag nincs hó a mezőn, a szakember azt mondja: kétségtelenül „jót tenne egy kiadós havazás”, de erre nem feltétlen azért van szükség, mert valóban tapasztalunk egy enyhe pedológiai szárazságot, hanem azért, hogy védje a vetést az esetleges fagytól.

– Valóban nem optimális a földfelszín felső egy méterének a nedvességtartalma, de ez nem jelent veszélyt. Ősszel, október-novemberben bőséges csapadék hullott, amiben jól megfogantak a magok, a vetés kimondottan erős és jól néz ki. Most leállt a vegetáció, lehetne több nedvesség, de ez nem árt. A nagyobb veszélyt inkább az jelenti, hogy bármikor beállhat egy keményebb fagy, ami viszont megviselheti a hótakaró nélküli növényeket – magyarázza a szakember. 

Azt mondja: a veszélyes fagy mínusz 10-12 Celsius-foknál kezdődik, és négy-öt napig tart, a mostani 6-7 fokot „simán bírja” az őszi búza.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.