Ennyi eső elég volt a gabonának

Ennyi eső elég volt a gabonának Kovászna megye

Most már lehetne egy kicsi száraz meleg, hiszen az aratásnak van ideje – mondja Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint „nem ártott” a lehullt csapadék, nincs szó arról, hogy valami is késésben lenne.

A szakember azt mondja: az előző években július közepén már elkezdődött az őszi árpa cséplése, de nincs azzal baj, hogy ez néhány napot csúszik.

– Egy csapadékos, viszonylag hűvös tavasz után a kalászosok érése egy kicsit lassúbb volt, úgyhogy semmi gond sincs, egyelőre biztosan nincs túlérve a gabona. Most kell egy-két nap, hogy a kalász jól kiszáradjon, és hétvégén el lehet kezdeni az aratást – mondja az igazgató.

Ha az idő felmelegedett, lehet csépelni akkor is, hogyha egy-két nyári zápor „lejön”. A gépek az eső után – függően attól, hogy milyen hőmérséklet van és mennyi a levegő nedvességtartalma – rövid időn belül tudják folytatni a munkát. Kovászna megyében 28 ezer hektáron vetettek gabonát, a gépi kapacitás figyelembe véve ez azt jelenti, hogy ezt 20-21 nap alatt lehet lecsépelni.  

– Ha az idő nem babrál ki nagyon velünk, akkor azzal számolunk, hogy augusztus közepére befejeződik az aratás Háromszéken.

Könczei úgy véli: jó közepes termés várható. Hasonlóképpen nyilatkozott a krumplitermésről is annak ellenére, hogy a „pityóka hazájában” a megszokottnál drágábban lehet hozzájutni a „helyi kenyérhez”.

– Az árat mindenütt a kereslet kínálat alakítja. Minthogy 2018-ban az Európai Unió tagállamaiban viszonylag gyenge volt a krumplitermés, a romániai tartalékok a megszokottnál hamarabb kiürültek, és elmondható, hogy tavalyi pityóka már nemigen van, ami pedig van, az drága. Megjelent már az újkrumpli is, viszont az sem olcsó – magyarázza az igazgató.

A szakember szerint ez egy „átmeneti állapot”, legtöbb egy hónapot tarthat. Az idei termés tömeges megjelenése a piacon majd „helyreigazítja az árakat”, még akkor is, ha nem várható rekordtermés, a sokéves átlagnak megfelelő hozamra számítanak.

– Idén biztosan nem ismétlődik meg a 2017-es rekordtermés, de eddigi felméréseink szerint tisztességes hozam várható – véli az igazgató.

A termést a június eleji bőséges esőzések miatt kezdték „félteni”, a májusi „aranyat érő” esők ugyanis áttolódtak a következő hónapra is. A gond nem annyira a vízmennyiséggel volt, mint azzal, hogy a felázott földekre nem lehetett munkagépekkel bemenni, így a permetezés sok esetben megkésett vagy elmaradt. Egy évvel korábban a szárazság miatt aggódtak a gazdák, ám ez végül nem befolyásolta a terméshozamot, sőt – megyei szinten – az az átlagosnál valamivel magasabb lett.

A meteorológusok szerint országszerte megszűnik a csapadék, hétvégéig erőteljes felmelegedés várható. Erdélyben a nappali 22-23 Celsius-fokos maximális hőmérsékletek 28-29 fokra nőnek. A következő héten marad a meleg idő, ám a délutáni órákban helyenként záporok, zivatarok kialakulhatnak. A szél a zivatarok idején megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.