Felhívás!

EMNP: emlékezzünk az 1989-es eseményekre

EMNP: emlékezzünk az 1989-es eseményekre Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön az emberek igenis szemben álltak a felfegyverzett katonasággal, ezért talán büszkébben emlékezhetnénk a harminc évvel ezelőtti napokra – hangoztatták tegnapi sajtóértekezletükön az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői, akik felszólítottak: vasárnap délben 13 órakor vegyünk részt minél nagyobb számban a sepsiszentgyörgyi Erzsébet-parkban állított kopjafánál tartandó rövid megemlékezésen.

Sepsiszentgyörgyön elég méltánytalanul kezeltük a decemberi események emlékét, pedig sokkal több oka lenne a megyeszékhelynek büszkének lenni december 22-ére, mert itt nem Ceauşescu elmenekülése után léptek ki az utcára az emberek, hanem kora reggel szervezkedtek, meneteltek, és szembeálltak a fegyverekkel akkor, amikor „még nem lehetett tudni, hogy hova jutunk estig” – emlékeztetett Bálint József. Az EMNP háromszéki elnöke szerint lehet indokokat találni, hogy ez lenne a karácsonyi készülődés fő időszaka, lehet, hogy sok decemberi álmunk nem valósult meg, lehet az is, hogy az akkori események vége „homályba fulladt”, és ezek mind visszavehetnek a lelkesedésből, ez azonban nem oka arra, hogy fásultak és közömbösek legyünk.

– Törleszteni kellene abból, amit az utóbbi időben elhanyagoltunk, ezért arra kérjük a sepsiszentgyörgyieket, hogy vasárnap 13 órakor a Szabadság-emlékműnél találkozzunk, és helyezzünk el egy-egy szál virágot a decemberi áldozatok kopjafájánál. Mutassuk meg, hogy mi is részesei voltunk a 30 évvel ezelőtti eseményeknek, és bár vannak még elvárásaink, vannak még beteljesületlen vágyaink, azért őrizzük az események, a hősök és áldozatok emlékét – jelentette ki Bálint József.

Elmondta: az elmúlt hétvégén többen Temesváron voltak, ahol megemlékezés-sorozattal tisztelegtek a forradalom kitörésének évfordulóján. A temesváriak büszkék arra, hogy fontos szerepet töltöttek be a 89-es események során, és elismeréssel adóznak Tőkés László tevékenységének.

– Nagyon jó volt hallani Robu polgármester felszólalását, amelyben Tőkés Lászlót oda helyezi, ahol a helye van. Nagyon jó volt hallani az őszinte szavakat arról, amit a polgármester és a temesváriak gondolnak az egykori segédlelkészről, és kimondják azt, amit egyre ritkábban hallani: meg kell adni a császárnak, ami a császáré – mondta Bálint.

Hozzátette, jólesett látni azt is, hogy az opera előtti téren többen sütötték a kürtőskalácsot, mint itt a fesztiválon, és mind székelyföldiek voltak.

Kolcza István helyi tanácsos bejelentette: az ünnepek alatt felfüggesztik az aláírásgyűjtést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott uniós polgári kezdeményezés ügyében. A másfél hónappal ezelőtt elkezdett akcióban a vállalt mennyiség felénél tartanak, mintegy tíz önkéntessel 2500 támogató aláírást gyűjtöttek össze. Az ajtóról ajtóra haladó fiatalok még ezután indulnak a Szemerja negyedben, így nem lehetetlen, hogy a január végi határidőig kigyűljön az ötezer aláírás – vélekedett az EMNP sepsiszéki elnöke.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.