A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Elutasították a párbeszédet

Elutasították a párbeszédet Kovászna megye

Egy olyan ország, ahol még a párbeszédet is elutasítják a kisebbségekkel, mindennek nevezhető, csak modellértékűnek nem, hangoztatta Benkő Erika. A 215-ös, helyi közigazgatási törvény módosításának elutasítása kapcsán Márton Árpád is megerősítette, a román pártok még „kirakat-gesztusokra” sem voltak hajlandóak.

Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, az RMDSZ több módosító javaslatot fogalmazott meg, többek közt egy külön fejezetben gyűjtötték össze a kisebbségek nyelvhasználati jogaira vonatkozó bekezdéseket. „Ez egy olyan törvény­átszervezési dolog, ami ellen érthetetlen a fellépés. Még csak a kirakat-gesztust sem tették meg, hogy legalább elfogadnak egy vesszőmódosítást”, jegyezte meg a honatya.

Ami ellen a képviselők legjobban hadakoztak, és „lehazudták a csillagot az égről”, az a 20 százalékos nyelvhasználati küszöb módosítása. Márton emlékeztetett, az Európa Tanács szakértői bizottságának egy 2012-es jelentése egyértelműen megfogalmazza: a 20 százalékos küszöb túl merev, Romániának módosítania kell azt. A román képviselők azonban nem voltak hajlandók ezt figyelembe venni, mint ahogy attól is elzárkóztak, hogy módosítsák a kétnyelvű feliratokra vonatkozó részt, vagy iktassák törvénybe a nemzetközi garanciákat, de attól is ódzkodtak, hogy büntetéseket lehessen kiróni a jogszabály előírásait be nem tartókra.

Márton szerint a plénumbeli vita során hiába érveltek az RMDSZ képviselői, hiába olvasták fel a nemzetközi szerződéseket, a legnacionalistább szlogenek hangzottak el, hogy „micsoda disznóság a nemzeti ünnep előestéjén beharangozni egy ilyen törvénytervezetet”. „Elmondtam, pont azért hoztuk most ezt elő, mert reméltük, azzal akarják megünnepelni a gyulafehérvári nyilatkozat századik évfordulóját, hogy azt végre betartják”, jegyezte meg Márton.

A román pártok „elvi kérdést” csináltak az ügyből, és még csak vitára sem engedték bocsátani a kérdést, hogy legalább tárgyaljuk meg cikkelyenként és mondják meg, szerintük mi nem jó benne, fogalmazott Benkő Erika képviselő. Megállapította: a magyar közösségeket Erdély szerte egyre több magyarellenes inzultus éri, egyre több a magyarok ellen irányuló idegengyűlölő incidens, hisz eddig nem volt példa arra, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak egy hét alatt négy feljelentést kelljen tennie. „Pedig ritka jó alkalom lenne, hogy a modern Románia századik évfordulóján a többség gesztusokat tegyen a kisebbségek felé, hogy ezek ne kívülállóknak érezzék magukat, emelte ki a képviselő.

Benkő úgy látja, „újra kell értékelni” a kormánypártokkal kötött együttműködési protokollumot. „L’art pour l’art nem érdemes egyezségeket kötni, valamilyen kölcsönösségnek azért lennie kell a történetben”, nyomatékosította. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. október 9., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha a román pártok még csak tárgyalni sem akarnak velünk, akkor minek ülünk a parlamentban? Vonuljunk ki tüntetőleg, függesszük fel a munkát, ennek sokkal bagyobb hírértéke lenne az EU-bn, minthogy elpanaszoljuk sajtótájékoztatón. De ha ezt nem merjük meglépnii, mert kell a képviselői, szenátori fizetés, akkor legalább függeszünk fel mindefajta együttműködést a kormánypártokkal!

 • User
  Dátum: 2017. október 9., 14:37
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem “ujra kell ertekelni” ,hanem fel kell mondani!!! Azaz kellett volna mar reg es nem muholdkent bolyongani a mindenkori kormanyok korul.De hat a csabitas mindig gyozedelmeskedett egy-egy tarcavezetoi barsonyfotel kepeben.Hogy majd onnan…..aztan ….majd ….sok mindenre lehetoseg nyilik.Nem nyilott es nem nyilik meg kepviselokent sem.Ehhez ti nem vagytok eleg karakanok!!!Az a szomoru, hogy ezt ti is tudjatok csak hat….

 • User
  Dátum: 2017. október 9., 17:58
  ÉRTÉKELÉS: 12

  10-20%,olyan folosleges vitak temak.Ha itthon, ahol 80% -os aranyunk,a hivatalok nem magyar nyelvu valaszt ad egy magyarnyelven irt beadvanyra,akkor…..