Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből Kovászna megye

Jó pénzt lehet kapni a tölgymakkért Magyarországon, állítják a baconiak, akiktől megtudtuk, hogy néhány roma család évek óta nagy kamionokkal hordja a határon túlra a tölgyesek termését. De honnan annyi makk és mit csinálnak vele odaát, kérdeztük az illetékeseket.

Hirdetés
Hirdetés

Bocskor László, a nagybaconi közbirtokosság ügyvezető elnöke elmondta, néhány évvel ezelőtt ők is szerződtek a baconi családokkal, akiknek megengedték, hogy bizonyos mennyiségű termést felszedjenek az erdőből. Korlátozni kellett a mennyiséget, hiszen a vadaknak is kellett maradjon, és persze a termésmennyiség sem egyforma minden évben, hol több, hol kevesebb van.

Az elmúlt évben például nagyon kevés termett Erdővidéken, így az említett családok távolabbi vidékekről szedtek össze nagy mennyiségű tölgymakkot és azt vetőmagként, esetleg takarmányként értékesítették Magyarországon az erdészeteknek, faiskoláknak. Ehhez pár éve az anyaországban fel kell mutatni egy bizonyos tanúsítványt is arról, hogy a kocsányos vagy kocsánytalan tölgy makkja szaporításra alkalmas tölgyerdőkből származik, azaz igazolt eredetű, ugyanakkor több más hatóságtól is szükséges engedélyt beszerezni (környezetvédelmi hivatal, a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség). Nyilván egy működő vállalkozás meglétét is igazolni kell ilyenkor.

A szóban forgó területeket egy országos katalógus tartja nyilván. Kovászna megyében igen kevés van belőlük, a nagybaconi nem tartozik közéjük, ezért is nem adnak már engedélyt a gyűjtésre. Ez nem jelenti azt, hogy nem is történik meg, hiszen nem tudnak mindenütt ott lenni, mondta Bocskor László. Magyarországi erdészeti szakemberek szerint az is előfordul, hogy a kivitt makk nem megfelelő minőségű, mert már beérés előtt leverik a fáról, vagy más okból nem csíraképes, esetleg fertőzött. Éppen ezért már odaát is fontolóra vette a terméktanács, hogy valamiképpen szabályozni kellene a makk átvételét, a minőségét pedig ellenőrizni kellene.

Május végi háromszéki látogatása alkalmával megkérdeztük Nagy Istvánt, a magyar kormány agrárminiszterét, mit tud a Romániából Magyarországra irányuló makkexportról. Az általa mondottak szerint ha valóban létezik ez a jelenség, azaz a sok teherautónyi makkexport, akkor az vélhetően illegális, mert Magyarország Törökországból és Bulgáriából szerez be vetőmagnak való makkot, méghozzá olyan fajtákat, amelyek a felmelegedést és a szárazságot jól bírják.

Fotó: Környezetvédelmi minisztérium/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások