A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Első vagy második AgroFeszt?

Első vagy második AgroFeszt? Kovászna megye

Lehet, máshol több tejet fejnek, de mi, akiknél a teheneknek nem számuk, hanem nevük van, és a számítógép zúgása helyett a gazda hangja hallatszik az istállóban, értéket termelünk – szögezte le Orbán Miklós. Az AgroSic Egyesület elnöke megelégedéssel vette tudomásul, hogy a „felek”, a termelők és a fogyasztók nyitottak egymás felé vasárnap, az AgroFeszt idei kiadásán.

 

A szervezők maguk sem tudták eldönteni, hogy ez „vajon az első vagy a második kiadása-e” az AgroFesztnek. Tavaly tartottak ugyan egy akár első próbálkozásnak is tekinthető akciót, amely azonban nagyságrendekkel elmaradt az ideitől, valójában a mostani rendezvény egyik „sarkában” meghúzódó állatsimogató „jogelődjének” tekinthető. Orbán Miklós megnyitóbeszédében arra ösztönözte a városi fogyasztókat, hogy ne a nagyáruházláncok polcairól vásároljanak, hanem „bizalommal” forduljanak a helyi termelők felé, akiket viszont arra buzdított, hogy minőségi termékekkel hálálják meg ezt a bizalmat.

 

Minden jó ízű élelmiszer vidékről származik

 

– A 25 éves LAM Alapítvány által szervezett tudományos konferencián az egészséges élelmiszerektől tartott előadás megerősítette bennem, amit eddig is tudtam: hogy mi, önök, a mezőgazdaságban dolgozók, értéket termelünk. A föld és az állatok iránti szeretet olyan minőségű tejet ad, amire büszkék lehetünk nap mint nap – mondta az AgroSic vezetője, aki ezt követően ezt elemezte, hogyan fordulhat elő mégis, hogy nem működik az ágazat, és „boldogtalanok” a farmerek.

Úgy vélte, „közös felelősségről” beszélhetünk: a termelőknek az a feladatuk, hogy friss és jó minőségű terméket állítsanak elő, a vásárlóknak pedig az a kötelességük, hogy a helyi termelőktől vásároljanak.

– Azt mondtuk, behozzuk egy napra a falut a városba, mert úgy érezzük, a városi embereknek, a városi gyereknek nem vonzó a vidék, ezen változtatni kell. Az a célunk, hogy mutassuk meg, mit jelent a mezőgazdaság, mit jelent az állattartás, hogy tudatosítsuk: minden egészséges, jó ízű élelmiszer vidékről származik – fogalmazott Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Az AgroFeszt házigazdája azt reméli, amennyiben a rendezvény hagyományt teremt, akkor lesznek olyan gyerekek, fiatalok, akik itt megszeretik az állatokat, kíváncsiak lesznek a gazdálkodó életmódra, utánpótlást biztosítva a mezőgazdaságban.

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere gratulált a kezdeményezéshez, és emlékeztetett: „a vidék a miénk is”, hiszen a város külterületein, a régi Szemerján, illetve Szotyorban és Kilyénben is zajlik mezőgazdasági tevékenység.

Dumitru Daniel Botănoiu mezőgazdasági államtitkár köszöntet mondott a rendező hatóságoknak, de kiemelte: elsősorban a farmereket illeti dicséret, amiért munkájukkal „megteremtik a lehetőséget”, hogy naponta háromszor táplálkozhassunk. Az államtitkár költségvetési finanszírozású programot ígért a romániai pirostarka-tenyésztés támogatására, mert azt szeretnék elérni, hogy a helyi friss termék versenyképes áron jusson el a helyi fogyasztó asztalára.

– Október 16-tól megkezdjük az idei támogatási előlegek kifizetését, december 1-jétől pedig az elszámolás folyósítását – erősítette meg a szakember, hozzátéve, újabb tejátvevő központokat terveznek létesíteni.

Az államtitkár szerint súlyt helyeznek arra, hogy a kibővített tej–kifli programban kizárólag olyan tejet kapjanak a gyerekek az iskolában, amely nem tejporból készült.

 

Tehenek a megyeháza előtt

 

Nagy sikernek örvendett a szarvasmarhaszemle, amelynek bírálatát, az eredeti elképzeléstől eltérően nem bekötve végezték, hanem az állatokat annak rendje és módja szerint kivezették a megyei tanács előtti „kifutóra”.

– Nem kell ezen megbotránkozni, sőt, ha már mostanában gyakran emlegetjük, mint lehetséges mintaképet, Svájcot, tudni kell, hogy ott nem átallják az állatbemutatókat a Sepsi Arénának megfelelő, s még annál „úribb” helyeken megszervezni. Ehhez képest a főtér egy füves részét igazán „megérdemlik” ezek a remek állatok – vélekedett Kinda Zalán állattenyésztési szakember.

Az előválogatáson átesett 17 állat négy csoportban versenyzett. A többször és az egyszer ellett tehenek kategóriájában is a zágonbárkányi Pastor Nicolae nyert Bella és Mira nevű szarvasmarháival. A fiatal üszők kategóriában a bodoki Ferencz Alpár Marcelina nevű tehene került az első helyre, míg a vemhes üszők versenyét a kézdiszentléleki Kanabé Gergely Mona nevű állata nyerte. Az eredményen nem nagyon lehet csodálkozni, ha azt nézzük, hogy a zágonbárkányi tenyésztő két embere a verseny előtt hosszasan tisztogatta, simogatta az állatokat, fényesítette szőrzetüket…

– Nem igaz, hogy a tehén fél oldalának okvetlen trágyásnak kell lennie! A tehén, akárcsak a ló, szeret tiszta, gondozott lenni, szereti, ha foglalkoznak vele, ha tisztítják, simogatják, vakargatják – mondta az egyik gondozó.

Hét csapat nevezett be a Szabadtűzi Lovagrend által meghirdetett bográcsos főzőversenyre, ahol kimondottan szarvasmarha-húsból készültek a tokányok. Az első helyen a Duna-delta vándorai csapat végzett. Amint Balogh József csapatkapitány elmondta, bizonyára a gondos előkészületek hozták meg számukra a sikert, egy nappal korábban ugyanis már bepácolták a húst, és lesütötték a paprikát. Több mint húsz éve járnak bográcsos főzőversenyekre, összeforrott baráti társaság, amely – ahogy a neve is jelzi – együtt járja a deltát is, nemcsak a gasztronómiai rendezvényeket.

 

Több mint harminc termelő

A termékvásáron több mint harminc székelyföldi termelő kínálta portékáit. A Bodok szálló előtt is folyamatos volt a sürgés-forgás, az állatsimogató teltházzal működött az esemény minden pillanatában. Forgalmazó cégek, de magángazdák is elhozták nagyteljesítményű mezőgazdasági gépjeiket, amelyek nemcsak a gyerekek, de a rendezvényre érkező gazdák figyelmét is felkeltették.

Az AgroFesztet Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a LAM Alapítvány és a LAM Részvénytársaság, a Zágoni Gazdák Egyesülete, valamint a helyi gazdaszervezetek szervezték közösen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.