Elsiette a kormány a dolgokat

Elsiette a kormány a dolgokat Kovászna megye

Miután tavaly júliusban a kormány sürgősségi rendelettel vette ki addigi gondnokaik kezéből a természetvédelmi területeket és a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségére (ANANP) bízta azokat, februárban a rendelet ellen alkotmányossági óvást nyújtott be az ellenzéki szenátorok egy csoportja. Július 17-ig a kormánynak helyesbítenie (vagy kozmetikáznia) kell a jogszabályt, ellenkező esetben a szóban forgó területek visszakerülhetnek addigi gondnokaik kezébe.

A jelenlegi helyzetnek az a hátulütője, hogy ha probléma merül fel a természetvédelmi területeket illetően nincs, aki eljárjon. Az ügynökség helyi szervezete, mely „szolgálat” jelleggel működik, a Környezetvédelmi Őrséghez utasított, amikor megkerestük a motorosok által „megdolgozott” rétyi gyurgyalagtelep ügyében, míg a Környezetvédelmi Őrség a maga során az ANANP-hoz fordult, mivel annak az illetékessége, erőforrásai is megvannak a helyzet rendezéséhez, indokolta meg Lucian Cândea, az Őrség igazgatója.

A tavaly júniusi rendelettel 167 gondnokságot fosztottak meg kezelői státusától, főképp azért, mert egyes engedélyek megtagadásával keresztbe tettek infrastrukturális munkálatoknak és ezzel sértettek bizonyos érdekeket. A megyében több civil szervezet, köztük a Vinca Minor évek óta sikeresen menedzselt bizonyos területeket, például a Csomád-Bálványost, amelyre újabb uniós pályázatot nyertek és a szerződéskötés előtt kellett azt felfüggeszteni a törvényrendelet miatt. Mint a Vinca Minor elnöke, Para Zoltán lapunknak elmondta, „úgy vették el tőlünk a gondnokságot, hogy az ügynökség helyi struktúrái a megyékben meg sem voltak alakulva. Igazságtalanságnak tartjuk azt is, hogy míg annak idején mi ingyen végeztük feladatainkat, az ügynökség (ANANP) fizetett személyzettel dolgozik.” A Vinca Minor azóta is keresi saját útját, illetve reméli, hogy esetleg mégis visszakaphatja a gondokságot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.