Felhívás!

Elővigyázatosságra intenek a Sepsiszentgyörgy környékén bóklászó medvék miatt

Elővigyázatosságra intenek a Sepsiszentgyörgy környékén bóklászó medvék miatt Kovászna megye

Közleményben hívja fel a lakosság figyelmét a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal a város környékén bóklászó medvék jelentette veszélyre, elővigyázatosságra intve az embereket.

“Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala figyelmeztetni kívánja a város környékén található erdőket járó, kiránduló, gombászó személyeket, hogy ajánlott fokozottan körültekintőnek lenni, hogy elkerüljék az ott élő medvékkel való találkozást. A környező erdőkben élő medvék a közel eső lakott területek környékére és a piknikezésre kijelölt helyekre is bemerészkedhetnek. Az erdőkben nem ajánlatos egyedül sétálni vagy gombászni, és tanácsos hangosan, zajt csapva közlekedni, így elkerülhető a medvével való találkozás” – áll a közleményben.

Ebben arra is felhívja a figyelmet a városháza, hogy a medvék által okozott károkat 24 órán belül, írásban kell jelenteni a hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodájában.

“A bejelentés az okozott károk anyagi megtérítése és a medvék esetleges eltávolítása miatt szükséges. A 2008/1679-es kormányhatározat értelmében minden esetben csupán 24 óra áll rendelkezésre a károk bejelentésére. A bejelentéseket követően a polgármesteri hivatal az illetékes intézményekkel közösen intézkedik a károk megtérítése érdekében” – fogalmaz a közlemény.

Márciusban medvét láttak a lakosok egy sepsiszentgyörgyi lakónegyedben, a szupermarketek környékén, és hasonló eset fordult elő 2012 augusztusában is, amikor egy 200 kilogrammos nagyvad bóklászott a város utcáin.

A Kovászna megyei vadásztársaságok szerint országos szinten mintegy kétezerrel nőtt az elmúlt években a medvék száma, és a legtöbb közülük Brassó, Kovászna és Hargita megye erdeiben él. A medvevadászat 2016-os betiltása óta az akkori 6500-ról csaknem 8500-ra emelkedett a medvék száma országos szinten – állítják.

Képünk illusztráció.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. július 2., 8:51
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Nem kell ugy felni a medvektol. Egyeb nincs csak a riogatas.A medve elkeruli az embert,ha az ember is beken hagyja a medvet. Egyebkent a medve nem elvezetbol jon be az emberi telepulesekre,hanem szuksegletbol. Egy olyan orszagban ahol orankent 3 hektar erdot vagnak ki naponta es senki nem hajlando ezt megfekezni,ott nincs mit csodalkozni azon,hogy a medve bejar a lakott telepulesekre etelt keresni. Egyebkent sajnalatos modon atalakuloban van a medve populacio. Az utobbi idokben a medvek keresve keresik az ember kozelseget, etel utan kunyeralnak, mert sajnos az ember elvette toluk a termeszetes eletteruket. Hamarosan “haziallat” lessz beloluk,mint a kutyakbol. Lasd a Fogarasi havasokban tortent esetet,ahol egy kislany tegnapelott egy vadon elo es jol kifejlett medvet etetett a kezebol.Es mindez a vadonban az erdo kozt tortent.A medve annyira behodolt az ehsegtol a kislanynak,hogy egy adott pillanatban azt is megengedte neki,hogy a kislany kezevel megerintse az orra hegyet. Az esetrol filmfelvetel keszult mely megtalalhato a Romania Tv-n es a Youtube-on is. Itt meg annyit megjegyeznek,hogy batorsagaert ez a kislany jutalmat erdemelne az erdeszek reszerol,a felelotlen apa,aki egyebkent lefilmezte ezt az egeszet es meg batoritja is a filmen a kislanyt az, ha nem is bortont,de egy jo buntetest erdemelne,hiszen sajat gyereke eletet ,eletveszelynek tette ki ! Es meg azt is megjegyeznem,hogy senki meg ne probalja a Fogarasi hegyekben tortent esetet utanozni,mert a medve egy kiszamithatatlan allat.Szelidnek tunik,de soha nem lehet tudni,hogy mikor ebred fol benne a fenevad es akkor megtortenik hirtelen a baj. Ezert mindenkit arra biztatok,hogy ne feljen a medvektol,de kerulje ezek kozelseget. A vadaszattal,azzal nem ertek egyet,fokeppen nem a kvotara megszabott vadaszattal. Azt tartom helyesnek,hogy vilagunk ugy szep,es ugy egesz ,ha minden elolenynek megvan benne a helye. De ehhez sajnos az emberi mentalitason kell valtoztatni.