Felhívás!

Ellenőrzik a zsugori főnököket

Ellenőrzik a zsugori főnököket Kovászna megye

Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője kérdéseinkre elmondta, Háromszéken nem jellemző ugyan, hogy a hivatalos szabadnapok ki nem adása miatt panaszkodjanak az alkalmazottak, de ezen a területen is ellenőriznek.

Azt, hogy a munkaadók dolgoztattak-e a hivatalos munkaszüneti napokon, illetve ha igen, ez milyen egyezség alapján történt, kompenzálták-e az erőfeszítésük ellenében, az illetékesek szerint utólag is lehet vizsgálni a különféle iratok, nyilvántartások alapján.

– Háromszéken általában egy-egy utólagos összetűzés, vita során jut eszébe az alkalmazottaknak, hogy bizony a főnök még karácsony vagy újév környékén is dolgoztatta őket, nem kaptak szabadnapot. Az ilyen reklamációk nyomán a nyilvántartásokat, iratokat ellenőrizzük, s hamar kiderül, igaza van-e a panaszosnak. A mostani törvények mellett senki nem vállalja, hogy az alkalmazott dolgozik, ám nem írja be a nyilvántartóba: ez feketemunkának minősülne, azt pedig sokkal komolyabb következményeket von maga után – magyarázta Ördög.

Bizonyos tevékenységi területen a munkatörvénykönyv is előírja, hogy az alkalmazott köteles ünnepnap is dolgozni (élelmiszeriparban, egészségügyben vagy például vaskohászatban, ahol nagyon költséges a munkafolyamat hirtelen leállítása).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 3., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Fekete munkanak minosulne?! Tudod te Ordog,hogy hany ilyen patron van megyeszerte,aki bizony nem vezeti papirra a tulorazast?! Legalabb 20 ilyen maganceget tudnek most folsorolni.Es minndebben a legrosszabb az,hogy ezeknel a magancegeknel annyira felnek a munkasok a patronoktol,hogy meg beszelni sem mernek.Kissebb cegekrol van szo !

 • User
  Dátum: 2019. január 3., 11:36
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Rendes patron ritka mint a fehér holló ! Mi az,hogy szabadnap,sokhelyen még fizetetlen szabadságra sem tudnak elmenni nem ,hogy fizetetre !!! Miközben a patron B(bukaresti) betűs vadonatúj leasing -elt járművel vagánykodik,addog az alkalmazatt éhen is dögölhet tőle,azt a kevés minimálbért is alig adja,kihasználja az alkalmazottjait az utolsókig ! Ez a háromszéki patronok álatalános jellemzője,sajnos !!!

 • User
  Dátum: 2019. január 3., 14:26
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Így jártok ha nincsen egy rendes érdekképviselet és ha van is nem a munkások érdekeit képviseli . Gondolom világos miről beszélek. Ezektől semmi jót ne várjatok mert a másik oldalon vannak .

 • User
  Dátum: 2019. január 3., 16:38
  ÉRTÉKELÉS: -19

  Indíts céget (most vissza nem térítendő támogatást is adnak hozzá), légy patron, mutass példát, légy te a fehér holló. Semmi nem kell hozzá, csak bátorság, ötlet és munkakedv. Hajrá!