Felhívás!

Ellenőrzések sertéspestis miatt

Ellenőrzések sertéspestis miatt Kovászna megye

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk után lapunk már múlt héten beszámolt arról, hogy a háromszéki illetékesek is aggódnak a Románia szerte újra elharapódzó afrikai sertéspestis-fertőzések miatt. Tegnap az illetékesek sajtóközleményben értesítették a helyi médiát a hétfőn rajtoló nagyszabású ellenőrzésekről.

A közleményben a szakemberek rámutatnak arra, hogy az afrikai sertéspestis aggasztó terjedése miatt, hétfőtől országos szinten, így Háromszéken is nagyszabású ellenőrzések rajtoltak: mezőgazdasági termelőket, állattenyésztőket vesznek górcső alá, és főképpen törvénytelen sertéstenyésztéssel, forgalmazással foglalkozó személyeket buktatnának le, ezzel számolnák fel a jelenséget.

A közutakon történő ellenőrzések számát is növelték, napi szintre emelték, de esztenákat, nyári ideiglenes állattartó helyeket is kontrollálnak. Háromszéken, tervek szerint a napokban kétszáz mezőgazdasági egységet, állattenyésztőt ellenőriznek.

Dr. Sikó rámutatott arra, hogy Romániában jelenleg 20 megye 140 településén azonosítottak sertéspestis-fertőzést, 416 gócpontot tartanak nyilván, illetve másik 4 megyében vaddisznók is fertőződtek. <<
Országos szinten több mint 372 ezer beteg sertést kellett elpusztítani, illetve 1660 vaddisznó is megbetegedett, elhullt – tájékoztattak az illetékesek

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.