Felhívás!

Elkészült a terv

Elkészült a terv Kovászna megye

A múlt héten az Ojtoz–Ozsdola Natura 2000 védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt zárásáról tájékoztatta a sajtó képviselőit a sepsiszentgyörgyi Vinca Minor Egyesület.

A Berecki Magánerdészettel partnerségben kivitelezett, több mint 3 millió lej értékű európai uniós pályázat eredményeként a menedzsmentterven kívül számos tanulmány és egy dokumentumfilm is készült, ugyanakkor a civil szervezet és a magánerdészet munkatársai 40 oktatási tevékenységet folytattak a természetvédelmi területen, valamint a szomszédos települések iskoláiban.

A több mint 500 oldalas irat tartalmazza azokat az előírásokat, amelyek a közösségi érdekeltségű fajok és élőhelyek jelenlegi jó állapotának megőrzését szolgálják. A javaslatok közt szerepel a denevérek számára fontos menedéket jelentő holtfák biztosítása, a kétéltűek ismert élőhelyeinek védelme esetleg újabbak létrehozása, a túllegeltetés megelőzőse, a quadok és motorkerékpárok használatának korlátozása, folyamatos terepi ellenőrzések végrehajtása, az élővilág 2-3 évente történő felmérése.

A 2017 októberében startoló és idén decemberben záródó projekt keretében felleltározták a természetvédelmi terület nagyragadozó állományát, denevér és kétéltű populációit. Az eredmények alapján a leginkább védelemre szoruló fajnak a közönséges tarajos gőte számít. A kárpáti és pettyes gőtével ellentétben a nagyobb kiterjedésű állóvizeket kedveli, amelyekből igen kevés található a meredek hegyoldalakon.

A több mint 15 ezer hektáros védett terület gondnokságát 2010–2018 között a Berecki Magánerdészet biztosította, jelenleg a Természetvédelmi Területeket Kezelő Országos Ügynökség (ANAMP) felügyelete alatt áll.

Gocz Tibor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.