Felhívás!

Elkésett kárpótlás

Döntő házként egyöntetűen megszavazta múlt héten a képviselőház azt a törvénytervezetet, miszerint a kommunista diktatúra éveiben politikai okok miatt életüket vesztett személyek gyermekei 500 lejes havi juttatásra jogosultak. Bár a kárpótlás nagyon megkésve érkezik, szimbolikus értéke is van.

Márton Árpád RMDSZ-képviselő szerint ez az 1990-es vonatkozó dekrétum sokadik módosítása, amely most valamelyest kiterjeszti a kedvezményre jogosultak körét.
– A közvetlenül érintettekre eddig is érvényes előírások most részben a leszármazottakra is átszállnak, akik egyféle utódlási nyugdíjként kapják ezt az összeget. A gyermekek természetesen egyenként jogosultak a kedvezményre, nem oszlik közöttük az összeg. Persze, hogy kicsit meg van késve a kárpótlás, de most jön a választási kampány, és egyesek mindenképpen bizonyítani akarják, hogy dolgoznak. Ez odáig terjed, hogy sebtében el sem olvassák a törvény összes paragrafusát, csak azt, amit módosítani akarnak. Így történhet meg, hogy jóllehet jeleztük, hogy nem jól van, gőzerővel átnyomták a módosítást az alsóházon, anélkül, hogy a határidőket aktualizálták volna, így a kérések leadási ideje például, 2000. március 15-e – magyarázza a képviselő, aki hozzáteszi „valami módon meg lehet ezt oldani”, csak ez a körülmény rávilágít a hozzáállásra.

Az 1990/118-as törvényt módosító és kiegészítő tervezet szerint az 1945. március 6-a után a kommunista állam elnyomó szerveivel folytatott küzdelemben vagy parasztfelkelésekben elhunytak gyermekei, a fogságban elhunytak vagy eltűntek gyermekei, a pszichiátriai kórházakba erőszakkal beutaltak és a deportáltak és kényszerlakhelyre hurcoltak gyermekei kaphatják meg az 500 lejes havi juttatást. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.