Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Farkas Árpád

Elhunyt Farkas Árpád Kovászna megye

Vasárnap este, életének 77. évében súlyos betegség után elhunyt Farkas Árpád Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Háromszék volt főszerkesztője.

Hirdetés
Hirdetés

Farkas Árpád 1944. április 3-án született Siménfalván (Udvarhely megye), földműves felmenők unokájaként, de már falusi tanító apa gyermekeként. Édesapja Farkas Albert, édesanyja Farkas Irma. Kisgyermekéveit jobbára a közeli Székelyszentmiklóson, a nagyszülői házban töltötte. 1949-ben a család előbb Székelykeresztúrra, majd Székelyudvarhelyre költözött, az apát elbocsátják a tanítói állásból, Farkas Árpád mindkét ági nagyszülei kuláklistára kerülnek, édesapja gyári munkásként is dolgozva próbál a szülők beszolgáltatási kötelezettségein segíteni.

Általános iskoláit már Székelyudvarhelyen járja. 1957-61 között a székelyudvarhelyi volt katolikus gimnázium diákja lesz, 1961-66 között Kolozsváron él, a Babes-Bolyai tudományegyetem magyar szakos hallgatója. 1963-tól tagja a kolozsvári Gaál Gábor Körnek, írásai jelennek meg az Ifjúmunkásban, az Utunkban, Korunkban. 1967-ben szerepel a Vitorla-ének című, fiatalokat bemutató antológiában. 1968-ig Vajnafalván, a Kovászna melletti kis faluban tanít, 1968-tól Sepsiszentgyörgyön él, a sepsiszentgyörgyi, a közigazgatási átszervezés után alapult Megyei Tükör alapító munkatársa.

1968-ban megjelenik első kötete, a Másnapos ének. 1969-ben résztvevője a Kapuállító című, főképpen a Megyei Tükör köré szerveződő alkotókat bemutató antológiának. 1971-től a marosvásárhelyi Igaz Szó szerkesztőségi tagja. 1971-ben lát napvilágot második verseskönyve, a Jegenyekör. 1975–1989 között – egzisztenciálisan súlyosan érintve – csak félállású munkatársa a lapnak. 1979-ben harmadik verseskönyve is megjelenik, Alagutak a hóban címmel. 1983-ban lát napvilágot Asszonyidő címmel egy publicisztikai kötete. 1989-ben Bolhalakodalom címmel gyermekvers-kötete jelenik meg, 1998-ben utánnyomásban is.

1990-ben az Igaz Szó utódlapjának, a Látó című folyóiratnak lesz szerkesztője. 1993-tól 2010-ig, nyugdíjba vonulásáig a Megyei Tükör jogutódjának, a Háromszék nevű sepsiszentgyörgyi napilapnak a főszerkesztője. Ezt követően a Háromszék Hétvége lapszámának szerkesztőjeként dolgozott.

(Cs. Nagy Ibolya, 2015, Magyar Művészeti Akadémia)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások