Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Dancs Árpád sepsiszentgyörgyi zenetanár és zeneszerző

Elhunyt Dancs Árpád sepsiszentgyörgyi zenetanár és zeneszerző Kovászna megye

Életének 79. évében, hosszas betegség után elhunyt Dancs Árpád, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium volt zenetanára, Sepsiszentgyörgy Pro Urbe díjas polgára – közölte kedden délután családja.

Temetését július 5-én, pénteken 18 órakor tartják a sepsiszentgyörgyi római katolikus temető ravatalozóházától, református szertartás szerint. A gyászoló család kéri, hogy az emlékezők kegyeletüket egy szál virággal róják le. A koszorúmegváltást a Székely Mikó Kollégium Alapítvány részére ajánlják fel – teszik hozzá.

Dancs Árpád 1945-ben született Sepsiszentgyörgyön, 1966-ban a marosvásárhelyi Pedagógiai Intézetben, 1971-ben a bukaresti Konzervatóriumban szerzett diplomát zeneszerzés, karmesterség és pedagógia szakon. 1966 és 1968 között a sepsiszentgyörgyi Rajoni Művelődési Ház pedagógiai-módszertani munkatársa volt, ahol több hangszeres- és énekegyüttest alapított. 1968-tól 2005-ös nyugdíjazásáig az 1-es számú középiskolában (Székely Mikó Kollégium) tanított zenét, 1993-ig a diákkórusokat és -zenekarokat vezényelte. Ezzel párhuzamosan részt vállalt a fiatal tehetségek felfedezésében, 1969-től 1981-ig a rétyi Tavirózsa-fesztivál szervezésében vett részt.

Hatvan könnyűzenei darabot, 85 kórusművet, 120 népzenei feldolgozást és egy musicalt komponált, több kötet szerzője. 1998-ban megalapította saját lemezkiadóját, a Dancs Market Records-ot, melyen keresztül közel kétszáz albumot adott ki, és számos fiatal művész zenei karrierjét menedzselte. Munkásságáért 2017-ben Pro Urbe díjjal tüntette ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Zene iránti szenvedélyét gyermekei is örökölték, Zsolt fia koncertszervezőként dolgozik, míg lánya, Annamari a Budapesti Operettszínház szólistája.

Fotó: Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás