Felhívás!

Elhanyagolt tanintézmények

Elhanyagolt tanintézmények Kovászna megye

A hétfőn tartott baróti lakossági fórum – melyen a meghívás ellenére sem a város, sem a megye vezetősége nem vett részt – egyik témája a baróti iskolák helyzete volt. A gondokat a tanintézmények jelenlevő igazgatói, Bán Annamária (Gaál Mózes Általános Iskola) és Derzsi-Ráduly Kázmér (Baróti Szabó Dávid Líceum) próbáltak vázolni a fórumon résztvevő szülők számára.

Az iskolák állapota azért került reflektorfénybe Baróton, mert a baróti szülők, ellenezve azt, hogy az oltszemi intézeti gyermekek számára a városban családi házakat építsenek, rámutattak többek között arra is, hogy Baróton még a saját gyermekeik számára sincsenek biztosítva a tanulás legelemibb feltételei, ehhez képest a város és a megyevezetés nem ezek javításával törődik, hanem szándékaik szerint új, speciális nevelési igényű gyermekeket telepítenének a városba.

A kisbaconi Benedek Erika megyei tanácsos, maga is pedagógus, a fórum moderátora elöljáróban azt vázolta, hogy a baróti szülők, valamint az iskolák tanárai is átgondolták az oltszemi gyermekek egy részének áttelepítése kapcsán kialakult helyzetet, melynek lehetősége legelőször egy iskolai vezetőségi gyűlésen vetődött fel, azon a polgármester, Lázár-Kiss Barna is jelen volt. Akkor ő azt mondta a szülőknek, gyűjtsenek 1500 aláírást a terv ellen, s akkor majd valamit kezdenek vele. „Ehhez képest gyűjtöttünk 1674 aláírást, kérve, hogy a város ne csatlakozzon a projekthez, ám kiderült, hogy a családi házak építésére a szerződés már meg van kötve, azt nem lehet felbontani csak úgy, ha a leszerződött érték kétszeresét visszafizetik a vállalkozónak” – hangoztatta Benedek. Majd hozzáfűzte, hogy e tekintetben az elöljárók nem mondtak igazat, ugyanis csak az eddig elköltött összeg kétszeresét kellene visszafizetniük.
A baróti iskolák jelenlegi állapotára rátérve Bán Annamária megjegyezte, hogy ők küldtek átiratot a polgármesteri hivatalnak, jelezve, hogy milyen javításokra lenne szükség az iskolánál, de választ még nem kaptak rá. „Úgy gondolom, nekünk elsősorban a saját gyermekeink kellene a fontosak legyenek, és az, hogy ők milyen körülmények között tanulnak. De úgy látom, a város tanácsosai és a polgármester úr ezt nem így látják” – szögezte le.

Egyik szülő megjegyezte, hogy Baróton olyan az iskolák helyzete, hogy „fúrópisztollyal” kell szülőértekezletre menni, hogy közben javítsanak is a tantermek állapotán, ami mellékesen nem lenne baj – vélte –, ha az önkormányzat is adná a javításhoz az ő részét.

A líceum igazgatója sem dicsérte a városvezetést. Azt mondta, másfél évbe tellett, hogy a líceum épületén a cserépforgatásra valahogy sort kerítsenek, ennyi idő után küldték a tűzoltóautót, amivel ezt meg lehetett oldani. Addig a rossz cserepek miatt hullott a vakolat. Más problémákat is jelzett, például, hogy az iskola közelében kóbor kutyák és rókák is ólálkodnak, de azonkívül, hogy kaptak drótot, amivel megfoltozzák a kertet, érdemben más nem történt.

„Három emberrel és siralmas költségvetésünkkel sokat nem tudunk tenni. Az idő sürget, a gondok egyre nagyobbak. Le kellene ülni, megbeszélni és megoldásokat találni a problémákra”– vonta le következtetését Derzsi-Ráduly Kázmér.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 17., 20:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kézdin is sok tanintézményben II. világháborús állapotok uralkodnak! Itt a találkozók ideje és sokan felismerik 20-25 éves “grafittijüket”a falon😁!
  Ki a hibás? A “modern kölyök”aki már nem firkál a falra, a manager vagy a polgármester?! Fúrópisztoly helyett vigyünk 1 kevés falfestéket és 1 hengert amig az osztálytársakkal, tanárokkal találkozunk, a “kapatex” nem elég…😉😃

 • User
  Dátum: 2019. május 20., 20:55
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kézdin is sok tanintézményben II. világháborús állapotok uralkodnak! Itt a találkozók ideje és sokan felismerik 20-25 éves “grafittijüket”a falon😁! Ki a hibás? A “modern kölyök”aki már nem firkál a falra, a manager vagy a polgármester?! Fúrópisztoly helyett vigyünk 1 kevés falfestéket és 1 hengert amig az osztálytársakkal, tanárokkal találkozunk, a “kapatex” nem elég…😉😃