Hirdetés
Hirdetés

Elgáncsolták a megyezászlót is

Vörösnek látta a kormányhatározattal tavaly elfogadott háromszéki megyezászlót Dan Tanasă – legalábbis úgy harcol ellene (és minden székelymagyar szimbólum ellen), mint dühödt bika a torreádor zászlaja ellen, és most ismét inkasszálhat egy számára kedvező ítéletet.

Bodor Tünde

A brassói táblabíróság június 14-én alapfokon érvénytelenítette a vonatkozó kormányhatározatot, amelyet a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) és a Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Fóruma (amelynek Tanasă is tagja) azzal az érvvel támadott meg, hogy abban nem találja meg a román közösséget jelképező szimbólumokat, viszont a székely zászló színeit igen.

A bírói ítélet indoklása még nem jelent meg, de vélhetően ugyanaz lesz, mint a szentgyörgyi, mert ugyanaz a bírói tanács döntött, amelyik a sepsiszentgyörgyi városzászlót is elgáncsolta – vélekedett újságírói kérdésre felelvén Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Szerinte a szentgyörgyi indoklásnak sincs köze a kéréshez és tényekhez.

A megye címerét már 1928-ban és 2007-ben is elfogadta a kormány, ahogy azokban is, a most szóban forgóban is három szín található: piros, sárga és kék – mondta a megyei önkormányzat vezetője, ironikusan hozzátéve: úgy látszik, mégis működik a jogállam Romániában, hiszen a bíróságok dönthetnek az állammal szemben.

– Élj akkor is, ha a szót a torkodra fojtják, ez itt Székely ország – idézett egy papköltőt. – Megyünk előre. Nem úgy élünk, ahogy Dan Tanasăék elképzelik, ha mi megpróbálnánk az ő szájuk íze szerint élni, az vesztünket jelentené – mondta Tamás Sándor, egyértelműsítve, hogy fellebbeznek. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük