Felhívás!

Elfogadták a mobilitási tervet

Elfogadták a mobilitási tervet Kovászna megye

Véglegesítették Sepsiszentgyörgy mobilitási tervét, a város képviselőtestülete októberi soros ülésén bólintott rá a tanulmányra. A dokumentum szerint az önkormányzat vezetősége az infrastrukturális fejlesztések mellett hangsúlyt fektetne az alternatív közlekedési eszközökre is.

Mint korábban beszámoltunk, összesen több mint 177 millió euró vissza nem térítendő európai uniós támogatásra pályázhat a Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó hat megyeszékhely, és ebből a keretből Sepsiszentgyörgy mintegy 22 millió eurónyi összeget hívhat le. A feltételek között szerepel, hogy a település rendelkezzen integrált városfejlesztési stratégiával és fenntartható mobilitási tervvel. Az előbbit már az elmúlt év végén jóváhagyta a képviselőtestület, és most került napirendre a mobilitási terv is.

A határozattervezet előterjesztésekor Sztakics Éva alpolgármester elmondta, hogy a város mobilitási terve három távban tervez (rövid távon 2020-ig, közép távon 2025-ig és hosszú távon 2035-ig) és az első szakaszban a fejlesztéseket aktív csomagokkal is kiegészítették. Sztakics aláhúzta, egy nagyon átfogó felmérés készült a forgalomról, a közlekedési szokásokról és a gépkocsik számáról, és ez azt is előrevetíti, hogy az elkövetkező években is jelentősen nőni fog Sepsiszentgyörgyön az autók száma. Megjegyezte, ez sem a környezetnek, sem a városlakók egészségének nem használ, ezért szeretnék meghonosítani a megyeszékhelyen az alternatív közlekedési szokásokat, hogy egyre kevesebben válasszák a gépkocsival való közlekedést. A tervek szerint többek közt új elektromos autóbuszokat vásárolnának, bővítik a közszállítási útvonalakat, elköltöztetik a MultiTrans székhelyét is, felszámolva a központ közelében található bázist, de ezek mellé tudatosító kampányokat is szerveznek, hogy minél többen üljünk biciklire, vagy közlekedjünk autóbusszal egy élhetőbb Sepsiszentgyörgyért.

A szokásokon nehéz változtatni, ám könnyebben és olcsóbban lehetne közlekedni autóbuszokkal vagy kerékpárral, főleg miután a közszállítás jóval nagyobb városrészeket fog kiszolgálni, véli az alpolgármester, aki reményét fejezte ki, hogy idővel csökkenni fog a gépkocsihasználat a városban.

A városatyák elfogadták a tavaly jóváhagyott integrált városfejlesztési stratégia módosítását is, kiegészítve és aktualizálva a mobilitási tervvel. Sztakics Éva megjegyezte, hogy a Sepsiszentgyörgy rendelkezésére álló közel 22 millió euróból hozzávetőlegesen 18 millió eurót a mobilitási terv megvalósítására fordíthatnak, a különbséget pedig zöldövezetek létrehozására, elhanyagolt területek felújítására, valamint oktatási intézmények, óvodák korszerűsítésére.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.