„Életével értéket képviselt”

„Életével értéket képviselt” Kovászna megye

Családtagok, ismerősök és barátok igazán szép számban gyűltek össze a vasárnap délben Kézdivásárhelyen megtartott emléktábla-avatóra, hogy tisztelettel adózzanak Jakabos Ödön, a nagy utazó emberi és szellemi nagyságának.

 

Elsőként fia, Jakabos Zoltán elevenítette fel édesapja emlékét, meghatódottan mondott köszönetet azért, hogy a zord idő ellenére ilyen sokan eljöttek az eseményre. Bár csak kisgyerekkorában ismerhette őt, minden eszközt megragadva elmerült apja szellemi hagyatékában, aki örökségül hagyta: az akaraterő, a kitartás, az ezerszer is nekilendülés az, ami célra vezethet.

Czegő Zoltán költő barátját tisztelhette Jakabos Ödönben, akit Kőrösi Csoma Sándorhoz, szentkatolnai Bálint Gáborhoz mérhető jellemnek tart. „Valami megkapó és megható lelkialkat, a székely ember akaratereje kellett ahhoz, amit ő megtett, amit elért. Soha nem a kalandvágy serkentette, a tudományos kíváncsiság űzte, illetve ennél magasabb célok hajtották, az önmagának tett fogadalmak betartása. Nyugat-európai vándorlásait csak felkészítőnek tartom a nagy útra, és amikor már ott tartott, hogy elindul India, Dardzsiling felé, bejött a néhai Megyei Tükör szerkesztőségébe búcsúzni, tréfának vettük. Ám ő végigjárta Csoma Sándor útját, gyalog, autó-, teve- és hajóstoppal haladt töretlenül célja felé, amelyet el is ért” – méltatta az utazót lapunk munkatársa.

A Jakabos Ödön Bem József utcai családi házának falán álló emléktábla Magyari Lajos sorait idézi: „Az utat én akartam, mert engem akart az út”, a plakett Vetró András szobrászművész alkotása. Az avató a CsomóPont Egyesület közreműködésével valósulhatott meg, köszönet illeti Erőss Sándort és Hodor Leventét – hangzott el. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.