Hirdetés
Hirdetés

Elenyésző számban ünnepeltek

Elenyésző számban ünnepeltek Kovászna megye

A nagy meglepetéssel is kecsegtető, Mihai Marin Târnoveanu közösségi oldalán napok óta terjesztett felhívás ellenére csupán maréknyi, szám szerint 34 személy gyűlt össze szerda délután a Sepsiszentgyörgy központjában álló Mihai Viteazul vajda szobra előtt, hogy ott ünnepelje meg a nemzeti himnusz napját.

Hirdetés
Hirdetés

A Bukarestből érkező Grupul Noi (A mi csoportunk) egyesület tagjai késése miatt a rendezvény mintegy 10 perces csúszással kezdődött, és első mozzanatát a román himnusz első szakaszát tartalmazó óriásbanner kifeszítése, valamint mind a 11 szakaszának közös eléneklése képezte. Ezt követően az eseményt szervező Mihai Marin Târnoveanu köszöntötte a jelenlévőket, és osztotta meg velük a román himnusszal kapcsolatos gondolatait.

„Ébredj, román, amikor egyesek le akarják dönteni a hősök keresztjeit” – harsogta többek között.
Azt is megtudhattuk tőle, hogy himnuszuknak a második szakaszát Konstanca erődítményében, a harmadikat Avram Iancu bukaresti szobra, az utolsót a kommunizmus ellen küzdők szintén bukaresti emlékműve előtt feszítették ki a nap folyamán. Az általa Kovászna román hangjának nevezett zsenge korú lány hazafias dalokat megszólaltató előadása és a himnusz újbóli eléneklése után a csoport a hősök temetőjébe vonult.

Ott, miután elhelyezték a román zászlót, a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által felújíttatott hősök emlékművének talapzatán, a jelenlévők ajkáról ismét felcsendült Románia himnusza. Ennek végeztével a jelen lévő ortodox pópa megemlékezett az elesett román katonákról, Isten kegyelmébe ajánlva őket. A számos csendőr és rendőr jelenlétében lezajlott eseménysorozatot dr. Ioan Lăcătuşunak a haditemető történetét a rá jellemző sajátos módon és szemszögből ismertető előadása zárta. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 30., 9:35
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Kell bizonyítsák, hogy 100 éve elrabolták az országot.Hány éves a himnuszuk?A miénk pontosan 197.Az övéket a mai formában az 1989- es forradalom után fércelték össze.Ugyanolyan, mint Románia,összefércelt.59 éves vagyok,én már három román himnuszt megértem.

  • User
   Dátum: 2020. július 30., 21:12
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Magyarország himnusza: 1823-ban írta Kölcsey, 1844-ben zenésítették meg, 1938-ban nyerte el ma ismert formáját. Hivatalosan, alkotmányba foglalva 1989 óta az ország himnusza, addig bár nem törvénybe iktatva, de ezt használták.
   Románia himnusza: 1848-ban jelent meg, akkor zenésítették meg, 1900-ban rögzítették először. Hivatalosan 1990 óta az ország himnusza, addig hazafias énekként használták, főleg rendszerellenes alkalmakkor.
   Így nézve olyan nagy különbség nincs.
   Ami igaz, hogy a 19. század óta Romániának ez a 6. himnusza.

    • User
     Dátum: 2020. július 31., 12:04
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Éspedig? Mindkettő egy 19. századi vers, a nemzeti ébredések (vagyis nacionalizmus) korából. Elég jól jellemzi a népek mentalitását is, egyik szomorkodik, még lassabban is énekli, mint ahogy Erkel eredetileg megírta, a másik pedig buzdít (hogy mennyire valós ami benne van, más tészta, a hozzáállásra hívom fel a figyelmet). Kb. ez jellemezte a magyarságot azóta is, és valahogy Románia járt mindig jobban. Talán mégis van mit tőlük tanulni?