Felhívás!

Élelmiszerre gyanakodnak

Összesen 37 mangalica sertés kényszerlevágását rendelte el a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, miután egy erdővidéki (Barót környéki) gazdaságnál 7 jószág elpusztult, és így derült ki, hogy sertéspestissel fertőzöttek.

Az országban dúló sertéspestisjárvány tükrében dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos többször kifejtette lapunknak, hogy „nem az a kérdés, hogy újra eljut-e Háromszékre a fertőzés, hanem az, hogy meddig lehet ezt halasztani”. Úgy látszik, eddig tartott a nyugalom, a Prahova megyében elvégzett laborvizsgálatok igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét, így elrendelték az erdővidéki gazdaságban félig szabadtartásban lévő mangalica sertések kényszerlevágását: szombat-vasárnap leölték, eltemették az állatokat. Dr. Sikó elmondta, kevés a valószínűsége annak, hogy vaddisznókkal érintkezve betegedtek meg, mert Háromszéken eddig egyetlen sertéspestissel fertőzött vaddisznót sem találtak.

– Kirándulók is járnak az említett gazdaságnál, hiszen itt panzió működik, horgászlehetőség is található. Valószínűleg fertőzött élelmiszer miatt keletkezett a gond. Számos jószág nem volt fülszámozva, a gazda elmondása szerint ezek mind nála születtek, de ebből még lehetnek kellemetlenségek. Kivizsgálás alatt áll az ügy – avatott be az állategészségügyi igazgatóság vezetője.

Ugyancsak tőle tudtuk meg, hogy mivel a fertőzött gazdaság lakott területen kívül van, elszigetelt helyen, ezért nem volt szükség biztonsági zóna kialakítására, tegnap másodszor is fertőtlenítettek a szóban forgó gazdaságnál, és abban reménykednek a szakemberek, hogy kézben tudják tartani a helyzetet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.