Felhívás!

Elballagtak az első végzősök

Elballagtak az első végzősök Kovászna megye

Május 22-én az elsők között ballagtak el a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a BBTE kézdivásárhelyi pedagógiai főiskolájának végzősei. Az időjárás szép napfényben részesítette őket, bizonyára ez is jólesett nekik azok után, hogy a járványhelyzet annyi közösségi élménytől, emlékezetes eseménytől megfosztotta.

A sepsiszentgyörgyi Krisztus király templom udvara már másod-ízben fogadta be a Mikes végzőseit és a búcsúztatásukra összegyűlt tanári kart, rokonokat, ismerősöket. A ballagás jól ismert forgatókönyve adott biztonságot a háromosztálynyi (78) végzős diáknak, akik szemet gyönyörködtető népviseletbe öltözve énekeltek a Gaudeamus igiturt, hallgatták az ünnepi beszédeket, énekeltek együtt mindenki Dani bácsijával (Szőts Dániel zenetanárral). Közben azonban a középiskolai évek virtuális naplójában lepörgethették az üresen maradt lapokat, hiányzó élményeket is, mint azt Már István iskolaigazgató és a több későbbi felszólaló is tette: elmaradt sok büfébeszélgetés, a kilencedikeseknek szervezett gólyatábor, az iskolarádió működtetése, a Széchenyi-bál, elmaradtak kirándulások, diáktanácsi gyűlések, tantárgyversenyek, és a leltározható veszteségek sora ennél is hosszabb. „A veszteség után felállni, megújulva továbbmenni” – mutatott irányt az igazgató.
A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség üdvözletét Farkas Csaba tanfelügyelő hozta el az ünnepségre, Antal Árpád polgármester üzenetét Zsigmond József városi tanácsos olvasta fel. „Élni a hó alatt is lehet, de csattogó szélben érdemesebb” – adta tovább a végzősként önmagának választott Farkas Árpád-idézetet a városi elöljáró, továbbá az idő és az egészség fontosságára hívta fel a figyelmet. A búcsúztató és a végzősök nevében felszólaló diákok után következett a legjobb teljesítményt nyújtó tanulók díjazása: idén évfolyamelső és ugyanakkor cikluselső Kondrát Andrea a XII. B-ből, osztálytársnője, Müller Ingrid pedig szintén magáénak tudhatja az évfolyamelső címet. Az iskola minden végzősét Edith Eva Eger Az ajándék című könyvével tarisznyázta fel.
Pénteken a Vigadó Művelődési Ház nagytermében tartotta ballagási ünnepségét a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének kihelyezett, óvoda és elemi oktatás pedagógia szakja. A huszonkettedik ballagási ünnepségen 14 harmadévest köszöntött dr. Kálmán-Ungvári Kinga intézményvezető, egyben a ballagók osztályfőnöke, hangsúlyozva, „a tanítás a szeretet egyik módja (…). Ráhangolódni a neveltjeinkre, figyelni és megérteni őket az egyik legfőbb feladat, mert ha ez megtörténik, sok más probléma, akadály elhárul.”
A folytatásban a Keresztessy János zenetanár által felkészített másodéves hallgatók verses-dalos összeállítással és Szabó Szeréna beszédével örvendeztették meg a ballagókat, akik rövid műsoruk végén az évfolyamelső Beke Edina révén mondtak búcsúbeszédet.

(Bodor-Daczó)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások