Felhívás!

Egyre több a kullancs

Egyre több a kullancs Kovászna megye

Sokan jelentkeznek kullancscsípéssel a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház sürgősségi osztályán. Az orvosok szakellátást javasolnak, felhívják a figyelmet, hogy otthon senki ne próbálja eltávolítani az élősködőt a bőr alól.

A felmelegedett időjárás következtében az elmúlt hetekben 28 személy jelentkezett kullancscsípéssel a kórház sürgősségi osztályán, csak ebben a hónapban 13 ilyen esetet láttak el. A legfiatalabb páciens, akiből kullancsot távolítottak el, alig 2 éves volt. Az orvosok felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a kullancs mélyen beágyazódott a bőrbe, forduljanak a sürgősségi osztályhoz, szakorvosi ellátásra. Arra is figyelmeztetnek, hogy senki ne használjon hőt vagy különböző anyagokat a kullancs semlegesítésére, mivel az mélyebbre fúródhat a bőrbe, és több nyálat ereszthet, vagy a gyomortartalmát a sebbe ürítheti, növelheti a fertőzés kockázatát. A kullancs eltávolítása után is célszerű orvoshoz fordulni, aki meg tudja állapítani, hogy szükséges-e antibiotikumos kezelés.

Védekezni is lehet a kullancsok ellen, ha elkerüljük a magas fűvel borított területeket, védőspray-t használunk, és hosszú ujjú, világos nadrágot és felsőt viselünk. Ugyanakkor fontos minden természetben tett kirándulás után ellenőrizni magunkon és háziállatainkon a kullancscsípés jeleit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.