Felhívás!

Egyre több a beutalt beteg

Egyre több a beutalt beteg Kovászna megye

Csak felelős magatartással győzhető le a koronavírus, és ezen csak a lakosság hozzáállása segíthet – hívta fel a figyelmet a megyei sürgősségi kórház igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján.

András-Nagy Róbert mene­dzser heti sajtóértekezletén közölte az esetszámok alakulását. Jelenleg a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban 64 koronavírusos személyt ápolnak, illetve 9 gyanús esetük is van, utóbbiak között egy gyerek is található. A fertőző osztályon 47 beteget gondoznak, ők súlyos és középsúlyos állapotban vannak, jó ideje nincs tünetmentes megbetegedés – közölte az igazgató. Az elmúlt hetekben is súlyosbodtak az esetek, a jelenleg ápoltak 90 százaléka oxigénmaszkot hord. A sebészeten 12 beteget látnak el, közülük 6 brassói páciens, őket sebészeti, ortopédiai, nőgyógyászati problémákkal utalták be. Az intenzív osztályon öt beteget ápolnak, mind pozitív teszteredménnyel vannak bent, hárman súlyos, kritikus állapotban, ketten intubálva, kritikus állapotban. Az elmúlt egy hét alatt 35 pácienst engedtek haza a kórházból, de két haláleset is történt.

Az igazgató azt is elmondta, az esetszámok alakulásának függvényében az intenzív terápián az ágyakkal zsonglőrködni kell, napi szinten hoznak erről döntéseket, szerencsére Rotary-támogatások útján még 6 lélegeztetőgép kerülhet a kórházhoz, így remélhetőleg nem lesz gond. Ezzel összesen 18 lélegeztetőgép lesz a kórházban, ami azt jelenti, van elég ahhoz, hogy szükség esetén használni tudják.

András-Nagy Róbert üzenetet fogalmazott meg a lakosság felé: tőlünk függ a járványgörbe alakulása, nagyon fontos a felelősségtudat, a megelőzés. Kerülni kell a tömeget, a közösségi eseményeket, be kell tartani a szabályokat, viselni kell a maszkot, mert csak ezekkel lehet visszaszorítani a betegséget.

– Nem mindegy milyen immunrendszerrel kapja el valaki a betegséget, de az sem, hogy mekkora szerencsénk van. Sok minden múlik a szerencsén is, az erős immunrendszeren annak tekintetében, hogy miként manifesztálódik a betegség – mondta az igazgató.

Hozzátette: a maszkviselés nem okoz egészségügyi problémákat, ezt meg kell érteniük az embereknek, és senkit nem foszt meg szabadságától sem, hanem a felelős magatartás jele. Ezzel a növekedéssel rosszabbodik a helyzet, muszáj változtatni a közösségi viselkedésen – tette hozzá, példaként említve Argeș megyét, ahol a szigorítások nyomán harmadával csökkentek az esetszámok.
A sajtóértekezleten egy jelentős műtétről is beszámoltak, amelyet a kórház orvosai, – dr. György-Szakács Csaba sebész főorvos és dr. Mureșan Mihnea urológus főorvos – hajtottak végre, és amely újdonságnak számít a nagy klinikákon is. Mint mondták, egy 66 éves nőt műtöttek meg, akinek vesekő miatt elzáródott a vesevezetéke, és életveszélybe került. Először sztentet vezettek be, hogy a veséje működőképes maradjon, majd laparoszkópos műtéttel sikerült eltávolítani a nagyméretű, vesevezetékbe ékelődött követ, és biztosítani a veseműködést. A műtét jól sikerült, a beteg állapota optimális – mondták az orvosok. A műtét attól különleges, hogy nem nyílt sebészeti eljárással operáltak, hanem laparoszkópos megoldást választottak az orvosok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 15., 8:46
  ÉRTÉKELÉS: -11

  most en csak azt nem ertem, amikor elkezdodott ez a cirkusz akkor meg nem kellett maszkot hordani, akkor is napi 2-3000 esetet regisztraltak…na ra par hetre bevezetted a maszk hordasat…ugyis eppen ugy terjedt…akkor hirtelen jottek a valasztasok…maszkot meg mindig hordtunk es hoppa par napra Covidka szabadnapot vett…addig nem terjedt sot orszagszerte alig jegyeztek 20-30 esetet azt is hazi karanteba tettek….lejartak a valasztasok…ujra jott Covidka teljes erobevetessel…napi 2-3000 eset ujra …nincsenek helyek a korhazakba…CSAK Covidos betegeket fogadnak…mas megdogolhet akar otthon, akar a korhaz kapujaba vagy ha ne adj Isten bejut a korhazba a folyoson….ujra szigoritasok vannak…na most kerdem en…ez vagy valami kurva okos virus…aggyal es erzesekkel rendelkezik vagy le van fizetve es csak parancsa tamad…jah es nem latom sehol azt a kurva sok beteget a kornyeken vagy kornyezetembe…nem halom a hulla hegyeket…Erdekes modon fejlodik ez a virus…tanul…okosodik…csak mi emberek butulunk es vakulunk meg…mikozben elveszitjuk allasaink..jogaink az elethez a levegohoz…

  • User
   Dátum: 2020. október 15., 10:42
   ÉRTÉKELÉS: 16

   Amikor elkezdődött, tavasszal a csúcs napi 530 volt, nem 2-3000! Ugyanakkor maszkhiány volt, mondták az embereknek, hogy ne vásárolják fel a maszkokat. Kevesebbet is tudtak a vírus terjedési módjáról. Akkor az volt a lényeg, hogy a teljes egészségügyi összeomlást elkerüljék. Lassan megint az lesz, mert hiába, hogy most már jobban felkészültek a kórházak és az orvosok, sok esetből sok lesz a súlyosabb is. Ezt kell megakadályozni, most is. Mindenki el szeretné kerülni az újabb teljes lezárást, de nem, egyesek egyszerűen nem képesek felfogni, hogy ennek az ára, hogy kissé vigyázzanak.
   Az, hogy csak COVID-os beteget fogadnak,nem igaz. Viszont ha sok COVID-os lesz súlyos állapotban, akkor egyeszűen nem lesz hely. És nem lesz személyzet se, aki kezelje a betegeket.
   El lehet bújni előle, tagadni, de ez kb. nem fogja érdekelni a vírust. Az csak teszi a dolgát: túlél, szaporodik.

   • User
    Dátum: 2020. október 15., 11:12
    ÉRTÉKELÉS: -12

    Na igen,márciús végén bezártak mindent,hisz keveset tudtak a virusról 8 hetet dekkoltam munka nélkül. S akkor csak 300-500 eset volt/nap. Úgyanúgy minden élelmiszer üzlet nyitva volt,és árulták a bulgár meg ukrán mocskot ,olcsón. Nem is ez a lényeg,de mai nap a sok fertőzött közt,nincs egy bolti eladó,nincs egy kasszás sem,akik naponta több 1000 emberrel találkoznak az ország minden tájáról és Európa minden szegletéből hazatérő,átutazó emberrel. Nagyon érdekes ez ,nem de ? Megyénkbe nem vagyok olyan sokat,viszont több ezer ember már Covidos,és ami igazán érdekes,hogy egy ismerősömnek az ismerőse se ismer senkit aki covidos lenne vagy volt…(Z.E.K.)

    • User
     Dátum: 2020. október 15., 15:28
     ÉRTÉKELÉS: 7

     Ne félj, nekem van ismerősöm. Tüntetmentes, enyhe, közepes lefolyással is. Szerencsére közvetlen (olyan akit valamennyire ismer a feleségem van) súlyos vagy nagyon súlyos nincs, de ez csak idő kérdése.

    • User
     Dátum: 2020. október 15., 15:40
     ÉRTÉKELÉS: 7

     Ez az infó h nincs egy eladó és egy kasszás sem honnan van? Plusz sokszor elmondták hogy huzamosabb ideig kell egy légtérben lennei egy fertőzöttel h az ember elkapja, UGYANAKKOR a kasszások KÖTELEZŐEN maszkot viselnek, a vásárlók is, lehet ezért van ott kevesebb megbetegedés, ellentétben pl. a sportolókkal…

    • User
     Dátum: 2020. október 15., 15:37
     ÉRTÉKELÉS: 14

     Honnan tudod, hogy nincsen? Jo , hogy nem fogja a beteg reklamozni magat, hogy aztan Mari neni a foldszinrol mutogasson ra, mint egy leprasra es kommentaljak a szomszedasszonnyal.

     • User
      Dátum: 2020. október 16., 10:22
      ÉRTÉKELÉS: 5

      Nem arról van szó,hogy mutogassunk egymásra mint valami leprásra,mint ahogy te fogalmazol,hanem arról,hogy mig senki nem ismer senkit,addig mondhatni ,hogy fiktiv adatokról van szó és néphűlyitésről. Nem azt mondom ,hogy nincs virus,de azt kimerem jelenteni,hogy a világválságot ezzel nyugisan lehet leplezni,meg a népet etetni ezekkel a dolgokkal. Kicsit másképp is lehet nézni a dolgokat. És meglássátok,hogy hamarosan vissza fog jönni a korlátozott kijárás. Csak járjanak le a választások….

 • User
  Dátum: 2020. október 15., 22:36
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A média agyon fog mosni mindenkit. Mikor emberek haltak meg influenza miatt, himlő miatt stb. Lehetne sorolni, akkor nem volt ekkora pánik. Most ha fáj kicsit a torkod, taknyos vagy, utolsó embernek vagy nézve. Pont egy éve még normális volt ez az egész. A média, meg az egész gazdasági világ válság ügyesen van álcázva. És pont egy év múlva ugyanez a szenny fog menni, hogy minden a covid miatt történt, és a bársony székesek ugyanúgy fognak pöffeszkedni mint eddig, a sok birka nép miatt, mert akik maradtak a szalagmunkán, ugyanúgy termelnek….