A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Egyre költségesebb fával fűteni

Egyre költségesebb fával fűteni Kovászna megye

Háromszéken időszerű téma a tűzifa méterenkénti árának emelkedése: bő 3 év alatt az árfolyam látványosan 80–100 lejről egészen 230–300 lejre emelkedett. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez mivel magyarázható, a közvélekedés mellett szakemberek álláspontját is kikértük. Kiderült, a nagy felvásárlók megjelenése, az illegális fakitermelés visszaszorítása, illetve a megnövekedett igény együttesen járul hozzá a dráguláshoz.

Elsőként fával tüzelő személyeket faggattunk, és legtöbben rögtön a Holzindustrie Schweighofert okolták a jelenségért. Az utca hangja szerint az üzem „mindent felvásárol nagy áron, a HS volt az első, amely 150 lej/köbméterért kezdett el fát vásárolni a megyében, így pumpálta fel az árakat”. A rétyi fűrésztelepen konkrétan rákérdeztünk, idén mennyi bükkfát vásároltak a megyéből. Számadatok helyett az alábbi választ kaptuk: „A rétyi üzem kizárólag gyantás fafajtákat dolgoz fel, erre van tervezve a technológia. A hő és elektromos energia előállítására leginkább biomasszát (fakérget, fahulladékot) használunk. Ennek kiegészítésére elenyésző mennyiségű tűzifát is vásárolunk. Itt fontos megjegyezni, hogy az energiatermelő egységünk zöld tanúsítvánnyal rendelkezik, birtoklásának egyik feltétele, hogy korlátozza a biomasszaként használható tűzifa mennyiségét”– áll a válaszlevélben.

Az egyik sepsiszentgyörgyi környezetvédő aktivista (név a szerkesztőségben) csóválni kezdte a fejét a HS válaszától, és feltette a kérdést: vajon az ugyancsak eladásra termelt pelletet milyen fából, hulladékból készítik az üzemben, hiszen köztudott, hogy a fenyőfa hőértéke túl alacsony erre a célra.

Cornea Emilian mérnök, a Romsilva állami erdészet Kovászna megyei képviseletének igazgatója szerint az áremelkedést „mesterségesen” idézik elő valakik.

– A HS fenyőfát dolgoz fel, így meglátásom szerint nincs logikai összefüggés a rétyi üzem és a drágulás között. Nem tudom, miért van tűzifa-krízis Háromszéken, főképp annak tükrében, hogy a megye több mint 40%-át erdők teszik ki, és az erdős területekről idén sem termeltek ki kevesebb fát, mint az előző években – magyarázta.

A közbirtokosságok képviselői több tényező számlájára írják az áremelkedést, szerintük a szigorítások miatt visszaszorult a feketepiac, a „törvényes” tűzifa ára pedig számos „plusz” költséget foglal magában, és a kereslet is megnőtt.

A Romániai Fafeldolgozók Egyesületének (ASFOR) elnöke, Nicolae Țucunel nemrég úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az utóbbi év folyamán főleg a síkvidékeken mutatkozik egy erőteljes növekedési tendencia (Arad megyében például 280 lejt is elkérnek egy űrméter fáért). 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. november 17., 13:59
    ÉRTÉKELÉS: 27

    Schweighofer jól megtömte az UDMR-s zsebeket, felépítette a gyárat, megveszi jó drágán a fát, ha lopott – ha nem, kitaszítja a helyi konkurenciát, most aztán fizet a nép is ezért. Fa helyett UDMR-esekkel kellene tüzelni.