Felhívás!

Egyelőre véget ért a járvány

Egyelőre véget ért a koronavírus-járvány, legalábbis, ami az ötödik hullámot illeti, de korai még azt mondani, hogy megszabadultunk tőle – vélik a szakemberek. Most azonban fellélegezhet mindenki, végre maszk nélkül.

Az oltás azonban a jövőben is fontos marad, és néhány kórházi intézkedést szintén megtartanak. Bár feloldották a korlátozások nagy részét, és megszűnt a vészhelyzet, nem jelenthető ki, hogy teljességgel megszűnt a koronavírus-járvány. Szakemberek szerint így vagy úgy, de visszatér egy újabb hullám, ezért inkább meg kell tanulni élni ezzel a betegséggel, de elfelejteni nem lehet.

Dr. Fejér Szilárd kutató úgy látja, egyelőre ennyi volt, ennek a hullámnak lassan vége, de elhúzódó, 1000 feletti napi esetszámok várhatók még pár hétig, mert a BA.2 variáns most már egyre gyakoribb. Mint mondta, Angliában a kórházi esetszámok enyhén emelkednek, de nem valószínű, hogy nagyobb terhelés lenne az egészségügyön őszig. Ősszel azonban biztos, hogy lesz egy újabb hullám, de ennek intenzitása attól függ, hogy éppen melyik variáns okozza, és jön-e olyan újabb variáns, ami nem az Omikronból fejlődött ki, hanem mondjuk a Deltából.

– Addig éppen elég időnk lenne, hogy a beoltottságot növeljük, főleg az idősek körében – véli a kutató.
Ugyanezen az állásponton van a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, András-Nagy Róbert is, aki úgy látja, valamilyen formában itt marad a vírus, és meg kell tanulni együtt élni vele. Ugyanakkor a megyei kórház készül a visszarendeződésre, de arra is felkészültek, hogy valamilyen szintű visszatérése a járványnak idén ősszel még várható. Az, hogy máról holnapra vége a járványnak, nem történik meg, kell egy kifutási idő, ami legalább két-három hónapot vesz igénybe, és azok a betegek, akik valamiért elveszítették a bizalmat a rendszer iránt, vissza kell kapják a hitüket. Ez nemcsak egy kórházon múlik, hanem kormányszintű stratégiára van szükség – mondta az igazgató. Éppen ezért, a járvány alatt hozott néhány intézkedés és infrastrukturális fejlesztés a jövőben is megmarad a kórháznál, bizonyos laborokat a továbbiakban is tudnak használni, és a kialakított betegutak is hasznosak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.