Felhívás!

Egy szavazat már megvan

Egy szavazat már megvan Kovászna megye

Egy tartózkodás mellett három támogató és négy ellenszavazattal bukott el Székelyföld autonómia-statútuma a román parlament emberjogi bizottságában, mondta el tegnapi sajtóértekezletén Kulcsár-Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) RMDSZ-színekben parlamenti helyet szerző képviselője szerint először fordult elő, hogy nem RMDSZ-es politikus szavazatával támogatta a kezdeményezést.

A dokumentumot, amelyet Kulcsár-Terza József és Bíró Zsolt nyújtott be 2019 decemberében, kedden tárgyalta a képviselőház emberjogi bizottsága, ahol Benkő Erika és Kulcsár-Terza József tartotta fenn. Felszólalásában Kulcsár-Terza azt hangsúlyozta: tarthatatlan állapot, hogy egy magát jogállamnak mondó országban még mindig tabunak számít az autonómiáról beszélni.

– Lehet egy kezdeményezéssel nem érteni egyet, le lehet szavazni, de megengedhetetlen, hogy aki kitűz egy kisebbség zászlót, azt akasztással fenyegetik, ahol autonómiáról beszélnek, ott határmódosításokat és fegyveres összecsapásokat emlegetnek, és ezeket az embereket senki nem vonja felelősségre – mondta a politikus, aki felhívta azok figyelmét, akik a Moldova Köztársasággal egyesülnének, hogy nemcsak Európa számos országában, de Moldáviában is működő területi autonómia van.

A képviselő szerint sikernek számít, hogy eljutottak oda, hogy nem RMDSZ-es politikus is megszavazta a statútumot. Ha nem két éve, hanem huszonkét éve kezdtünk volna ennek neki, talán most előbb tartanánk – vélekedett Kulcsár-Terza József.

A tervezetről az emberjogi bizottság készít jelentést és láttamoznia kell a közigazgatási, a jogi és a pénzügyi bizottságnak is. A program szerint az alsóház plénumának legkésőbb március 25-ig kell megtárgyalnia Székelyföld autonómia-statútumát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások