Felhívás!

Egy nap, két kerék, Háromszék

Egy nap, két kerék, Háromszék Kovászna megye

A mofettákat, Kovászna és a környék gyógyászati lehetőségeit népszerűsítő, szakújságíróknak szervezett megyei körút után újabb, kreatív módon népszerűsíti a megye turisztikai potenciálját a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület: or­szág­úti bringásoknak szervez a megye látnivalóit érintő körutat egy nagy népszerűségnek örvendő személyiséggel az élen.

Lucian Mîndruță rádiós és tévés újságíró maga is szervez kerékpáros utakat, de felénk azért ismertebb, mert kiegyensúlyozott módon foglal állást román–magyar indulatokat gerjesztő ügyekben. A biciklis túra azonban csak kísérőprogramja a háromszékiek igen kedves rendezvényének: hamarosan kürtőskalács-fesztivál lesz ugyanis, tudtuk meg Godra Árpádtól, a turisztikai egyesület igazgatójától.

A negyedik, ezúttal kétnapos fesztiválra három intézmény, szervezet szervezésében kerül sor október 2–3-án: a verseny részét (a helyszín biztosítását, a versenyzők, majd a legjobb kürtős kiválasztását) a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vállalta, az óriáskürtős sütését a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a kísérő programokat a művelődési ház szervezi. A program szerint szombaton választják ki az év kürtőskalácsát, másnap kerül sor a kreatívkürtőskalács-versenyre, a bírálóbizottság elnöke Farkas Ferenc mestercukrász lesz. Már megszoktuk, hogy koncertek is színesítik a hétvégét, ez most is így lesz: első nap a TNT, vasárnap pedig a 3 Sud Est együttes lesz az este fő fellépője.

Ám hogy emelje a rendezvény reklámértékét, a turisztikai egyesület szombaton, október 2-án reggel fél tízkor a főtérről elindítja a Háromszéki élmények 2 keréken – turisztikai erőforrásaink elnevezésű biciklis túráját Lucian Mîndruța vezetésével. Lényegében a székelyföldi kerékpáros körverseny háromszéki szakaszán bicikliznek majd a sztárújságíróval és azokkal az országúti bringásokkal, akik még vállalkoznak erre a teljesítményre, többségük sokat kiránduló természetbarát. A Sepsibükszád–Bálványos–Kézdivásárhely–Kovászna–Zabola–Réty útvonalon kétszer állnak majd meg, egy frissítőpont lesz az Apor-lányok feredőjénél, egy pedig Kovásznán, közben azokat a helyeket érintik, ahol turisztikai terméket kínálnak. A 670 méteres szintkülönbségű, 119 km-es útvonalon felvezető autó is kíséri majd a bringásokat, a helységeken és a kritikusabb pontokon, forgalmas útkereszteződéseken való áthaladást a helyi és megyei rendőrség bevonásával biztosítják a szervezők.

– Ez egy rendezvény a rendezvényben: jó, ha a máshonnan érkező látogatók azt látják, hogy olyan városba jönnek, amelyik tele van élettel, s ahol most éppen kürtőskalács-fesztivál zajlik. Önmagában lehet az utóbbiért nem jöttek volna el, de a két program együtt valószínűleg vendégéjszakákat generál majd. Számítunk arra, hogy a DIGI FM rádió előzetes beharangozójával és az utólagos beszámolójával, valamint a világhálós közösségi oldalon 300 ezer követővel rendelkező Mîndruță egy képes posztjával az eseménynek akkora reklámot jelent, amit önmagában a kürtősfesztivál nem tud hozni – magyarázta Godra Árpád.
A Visit Covasna Facebook-oldalán szeptember 29-ig helyiek is jelentkezhetnek a kerékpáros túrára. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.