Felhívás!

Drogprevenció járványidőben

Liliana Lazeát, a Kovászna megyei drogprevenciós iroda koordinátorát kérdeztük arról, hogy a koronavírus-járvány miatt feje tetejére állt hétköznapokban miként változott, ellehetetlenedett-e a munkájuk.

Arra is kíváncsiak voltunk – az utóbbi hónapokban megejtett, jelentős drogfogások tükrében –, hogy nőtt-e a fogyasztási kedv megyénkben.

Liliana Lazea kérdéseinkre kifejtette, hogy Kovászna megye egyfajta „tranzit zónának” számít, így magától értetődik, hogy a jelentős mennyiségekből csupán kisebb adagok maradnak Háromszéken. A drogfogyasztás terén elmondása szerint mifelénk nincs jelentős változás, stagnálnak a számadatok. A hatóságok által lebuktatott, netán önszántukból segítséget kérő megyebeli fogyasztókat az említett háromszéki statisztikákban jegyzik, majd Brassó megye fele irányítják, ahol megfelelően felkészült szakemberek segítségével térhetnek jó útra.

– A prevenció terén sajnos ellehetetlenedett a munkánk, hiszen a járvány tükrében már nem tudjuk olyan hatékonyan kivitelezni az iskolákkal közösen megejtett programjainkat. Manapság nehezebben jutnak el a fiatalokhoz a megelőző kampányok, üzenetek, figyelmeztetések, kevesebb lehetőség van a gyakoribb, szemtől szembeni interaktív megbeszélésekre – magyarázta a szakember.

Ugyancsak a járvány miatt jelentősen csökkent a túlzott alkoholfogyasztás, illetve függőséget okozó nikotinfogyasztás miatt segítséget kérő személyek száma is: „az adott kontextusban idén nagyobb hangsúly esett a tisztálkodásra, higiéniára a polgárok körében, mint a függőségek kezelésére, megfékezésére” – fogalmazott Lazea.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.