Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Diszkriminatív a magyar nyelvű oltáskampány hiánya

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, mert hátrányos megkülönböztetésnek tartja, hogy a koronavírus legyőzése érdekében indított oltáskampány nem zajlik magyar nyelven is.

A szolgálat felé ugyanakkor magyar anyanyelvű emberek jelezték, hogy az oltásközpontokban csakis román nyelvű formanyomtatványok vannak, melyeket mindenkinek ki kell töltenie, és amelyek értelmezéséhez bonyolult orvosi nyelvezet ismerete szükséges. Ezen űrlapoknak a szerepe, hogy az oltásra kerülő személy beszámoljon esetleges korábbi betegségeiről, valamint arról, hogy milyen gyógyszereket szed.

A szolgálat múlt héten levélben fordult Raed Arafat államtitkárhoz, és határozottan kérte, hogy a hatékony és pontos tájékoztatás érdekében legyen magyar nyelvű oltáskampány is. A szolgálat e-mail címére tegnap érkezett válasz az Oltáskampányt Koordináló Országos Bizottságtól, melyben kifejtik, hogy az oltással kapcsolatos információkat megjelenítő honlapon az adatok elérhetők angol nyelven is…

Benkő Erika, a szolgálat elnöke megdöbbenésének adott hangot a válasszal kapcsolatban, mondván, „a cinizmus magas fokának tartom, hogy Romániában angol nyelven lehet az embere-ket az oltásról tájékoztatni, magyarul viszont nem.”
Az Oltáskampányt Koordináló Bizottság ugyanakkor mellékelt egy levelet is, melyben kifejti az alkotmány 13-dik cikkelyére hivatkozva, hogy Románia hivatalos nyelve a román, valamint, hogy a magyar nyelvű tájékoztatás a helyi hatóságok szerepkörébe tartozik, és azok az anyagok, melyeket az oltással kapcsolatosan elküldenek, „szerkeszthető formátumban vannak küldve, és ennélfogva ezek lefordíthatók”. A Bizottság véleménye szerint a helyi hatóságok rendelkeznek törvényes alappal és megfelelő személyzettel ahhoz, hogy a fordításokat elvégezzék.

A szolgálat további megkeresésekkel fordul az Oltáskampányt Koordináló Bizottság felé, valamint azokhoz a helyi hatóságokhoz, melyek az oltáskampányért felelősek, így a Kovászna megyei prefektúrához is. 

(Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük