Hirdetés
Hirdetés

Díjazzák a legszebb zöldövezeteket

Díjazzák a legszebb zöldövezeteket Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön újra lehet jelentkezni a tömbházak hőszigetelési programjára. A zöldövezeti szépségverseny idei kiadására viszont nem szükséges benevezni, a zsűritagok május folyamán a város minden részére ellátogatnak – derült ki Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A lakótársulások június 30-ig jelezhetik részvételi szándékukat a hőszigetelési programra. Többféle támogatási lehetőség létezik, akár az európai alapok új finanszírozási ciklusából, akár az országos program révén. Ennek értelmében az önkormányzat többéves tervet dolgoz ki a tömbházak energiahatékonyságának növelése érdekében, a program lebonyolítását a városháza energetikai fejlesztési osztálya biztosítja. Az országos hőszigetelési program keretében a kormány a költségek 90%-át fedezi, az helyi önkormányzat 5%-kal járul hozzá, a lakástulajdonosok önrésze csupán 5%.

Így az első szakaszban, június 30-ig azon tulajdonosi társulásoknak, amelyek szigetelni kívánják a tömbházakat, be kell nyújtaniuk kérelmüket a polgármesteri hivatal energetikai fejlesztési osztályára, Fogas Noémi irodavezetőnek címezve (noemi.fogas@sepsi.ro), a teljes lakcím, a lakrészek száma, a hőszigetelési programhoz és a munkálatok társfinanszírozásához hozzájáruló lakók száma megadásával. A hatályos jogszabályok értelmében az országos hőszigetelési program keretében benyújtott kérelmeket különböző kritériumok mentén bírálják el.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy önkormányzata ugyanakkor arról is döntött, hogy lakónegyedi zöldövezeti szépségverseny három kiadása után változtat a részvételi szabályokon. Az idei versenyre nem kell benevezniük a lakóknak, ugyanis a zsűritagok (tájépítészek, virágkötők, a városi kertészeti munkatársai, valamint az önkormányzat képviselői) május elején a város minden részére ellátogatnak, hogy kiválasszák a város legszebb és leggondozottabb zöldövezeteit. A lakóövezetek értékelésénél figyelembe veszik a terület gondozottságát, a növények és díszítőelemek változatosságát, valamint minden olyan szempontot, amely hozzájárul az lakóövezet általános összképének javításához.

Idén a zöldövezeti szépségverseny fődíja egy kültéri asztal 6 székkel, továbbá 500, 300 és 100 lej értékű, virágüzletben beválható vásárlási utalvány és személyre szabott, a város kulturális és szabadidős létesítményeiben felhasználható szolgáltatáscsomag dukál az első három helyezettnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük