Hirdetés
Hirdetés

December elseje Sepsiszentgyörgyön

A december 1-jei események Szentgyörgyön pár száz fős részvétellel a legnagyobb rendben zajlottak le, a Noua dreaptă kis létszámmal képviseltette magát, és csak a protokolláris események után koszorúzott. Zavargások nem voltak, sőt még felvonulás sem, míg korábban nagy csinadrattával vonultak végig a városon, most a téren gyülekeztek.

A sepsiszentgyörgyi protokolláris események szónokaként dr. Ráduly István prefektus tolmácsolta dl. Nicolae-Ionel Ciucă kormányfő üzenetét, ezt követően pedig saját gondolatait fűzte hozzá ehhez: „Ma különleges kontextusban ünnepeljük Románia nemzeti ünnepét. A szomszédságunkban zajló háború alapvetően befolyásolja életünket. Nap mint nap látjuk, hogy az energia, az üzemanyag és ennek következtében az összes többi kategória ára, az élelmiszerektől az építőanyagokig és a szolgáltatásokig, emelkedik.
Természetesen a kormánynak kötelessége megfékezni az áremelkedést, megakadályozni, hogy az emberek eladósodjanak, hogy a nyugdíjasok ne kerüljenek rosszabb helyzetbe, de szolidaritásra, egységre és kohézióra is szükségünk van. Ebben a tekintetben inspirációt meríthetünk a román társadalom 1918-as hozzáállásából, amely félretett minden politikai, ideológiai és egyéb különbséget, és minden erőfeszítést az egyesülés eszméjének rendelt alá.
Teljes szívemből kívánom, hogy karácsony este mindannyian részesüljünk ebben az egységben, szolidaritásban és összetartásban. Meggyőződésem, hogy e földek lakói, románok és magyarok, magyarok és románok, elég bölcsek ahhoz, hogy megértsék, hogy a gyűlöletnek, az ellenségeskedésnek és a viszálykodásnak, amelyek – ha visszatekintünk a történelemben – válságos időkben sok társadalomban megjelentek, nincs helyük a 21. században. Ez a mi közös otthonunk, ez az a hely, ahol élnünk kell, itt kell élnünk. És ezt békésen, toleránsan és nyíltan kell tennünk, mert az egyik emberi lény méltóságát nem lehet egy másik méltóságának elnyomásával kivívni.
A múltat nem tudjuk megváltoztatni, de a jövőt alakítanunk kell. Ez a jövő lesz a múlt a gyermekeink számára, és remélem, büszkék lesznek rá. Minden tőlünk függ. Boldog születésnapot, Románia!” – mondta Kovászna megye prefektusa. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 5., 5:20
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Prefektus ur,egy ünnepi beszédet iletlenseg úgy kezdeni,hogy háború meg energia válság stb.koszonjuk szépen tudunk róla érezzük a bőrünkön