Felhívás!

Csökken a donorok száma

Csökken a donorok száma Kovászna megye

Hetven százalékkal csökkent a véradók száma Kovászna megyében – hívta fel a napokban a figyelmet dr. Andi Rosin. A sepsiszentgyörgyi vérközpont igazgatója szerint lehet vért adni – a véradókat semmilyen járványtani veszély nem fenyegeti.

Aki a vérközpontba megy – sajnos – nincs kitéve annak, hogy olyan helyre érkezik, ahol nagy tömeg lenne. Az igazgató azt mondja: az intézmény „alapból” steril volt, de a járvány kapcsán további elővigyázatossági intézkedéseket hoztak, még a korábbinál is gyakrabban fertőtlenítenek az egész épületben.

– A kijárási tilalom egyik első hatása az volt, hogy szinte teljesen „elfogytak” a véradók, pedig a kivételek között, ahová mindig menni lehet, szó szerint szerepel a véradás. Időben felkészültünk, kifogástalan a higiénia, semmilyen veszélynek nem teszi ki magát az, aki ezekben a nehéz időkben is gondol azon embertársaira, akiknek haladéktalanul vérre van szükségük. Valóban nagy gond, hogy emberek halnak meg a koronavírusban, de a vérhiány oda vezethet, hogy mások is meghalnak, akiket nem támadott meg a vírus, és akiknek megmenthető lenne az élete – nyilatkozta az igazgató.

Hozzátette: kimondottan koronavírus-tesztet nem csinálnak, de a protokoll tartalmazza a teljes vérvizsgálatot, tehát az mindenképpen kiderül, ha a véradó szervezetét megtámadta valamilyen fertőzés. Ezt persze nem biztos, hogy az új koronavírus okozza, lehet „csak” egy lyukas fog, de nem árt tudni róla.

Vért minden 18 és 60 év közötti személy adhat, aki nem szenved krónikus betegségben, és nem szedett gyógyszert az elmúlt két hétben. Az általános hiedelemmel ellentétben, véradás előtt kiadós reggelit kell elfogyasztani, és lehetőleg sok – alkoholmentes! – folyadékot inni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.