A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Csíkiak Erdővidéken

Csíkiak Erdővidéken Kovászna megye

Száznál is több iskolás jelent meg csütörtökön a székelyszáldobosi közbirtokosságnak jóval Erdőfüle felett található, Hályagnak nevezett erdőrészén azért, hogy egy korábban széldöntés által letarolt, mintegy félhektáros területet facsemetékkel beültessenek.
A Venczel József nevét viselő, csíkszeredai– egyébként erdész szakmunkásokat és erdészeti technikusokat is képező – szakközépiskola diákjai a helyszínen levő szakemberek utasításai után jókedvvel fogtak neki az ültetésnek. Voltak, akik a lyukakat vágták, mások a csemetéket helyezték bele azokba. Az idő is kedvezett, így akár egy hasznos, szép kirándulásként is elkönyvelhették a diákok a napot, melyhez díszletet a szép környezet szolgáltatott, s melynek végén a néhány társuk által gondosan elkészített, ízletes tokány várta őket.
A székelyszáldobosi közbirtokosság és a csíkszeredai iskola közötti közreműködés nem új keletű – tudtuk meg Kolumbán Jánostól, a közbirtokosság elnökétől, valamint az erdőfülei származású Dobai Dénestől, az iskola oktatómesterétől. Az már évek óta tart, és mindenkinek jó: egyrészt az iskola örvend a lehetőségnek – a diákok van, ahol gyakorlatozzanak –, másrészt az amúgy Erdővidék szintjén egyéb tekintetben is élen járó közbirtokosság tevékenységei széles palettájához az ifjúság környezettudatosságra nevelését, szakmai tanítását is csatolhatja.
Ugyanis a székelyszáldobosi közbirtokosság az egyetlen Erdővidéken, melynek saját cége van: az 1800 hektár erdőből és 600 hektár legelőből álló vagyonuk tizennyolc állandó alkalmazottnak biztosít munkát a fák ültetésétől, nevelésétől egészen a faanyag feldolgozásáig – újságolta az elnök.
A csemeteültetésen jelen volt Benkő Lehel, a székelyszáldobosi közbirtokosság erdeit kezelő Baróti Magánerdészet igazgatója is. Elmondta, a tavalyi széldöntés négy erdővidéki közbirtokosság erdeit érintette, a viharban összesen 50 ezer köbméter fa került „földre”. Az érintett erdőrészeket két év alatt tervezik facsemetékkel újraültetni. <<

 

Csemeteültetés Zágonban
A Zágoni Magánerdészet csemetetültetést április 13-án, 18-án és 19-én szervez a Zágoni Polgármesteri Hivatal legelőjén négy intézmény bevonásával. A csemetéket a Mihai Eminescu Trust alapítvány biztosítja, az ültetés költségeit a zágoni polgármesteri hivatal állja, a Zágoni Magánerdészet biztosítja a szakfelügyeletet, továbbá az ültetésen részt vesz 150 diák a zágoni és papolci iskolákból és más önkéntesek. Három hektár terület beerdősítését tervezik 15.000 erdei facsemetével. Érdeklődni Porzsolt Levente erdészetvezetőnél (tel. 0732.500.751) lehet.
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. április 14., 19:58
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ajánlok egy jó témát, ha nem írják meg, akkor csak valamilyen érdek lehet középen. Hallom, hogy az a kevés gazda, aki még szarvasmarhát tart, el kell adja az állatait, mert a Kézdi tanács kisajátította az oroszfalvi legelőt. Sokunkat érdekelne, még akkor is, ha nem tartunk állatot, hogy erről a döntésről miért nem ejtenek meg közvitát, sajtótájékoztatót, hogy tudjuk miért döntöttek így, kinek vagy minek szánják a területet? Csak azt ne mondják, hogy Bukarest miatt nem lehet megőrizni a területet. Szerintem, amíg az utolsó gazda, azaz az utolsó mohikán nem mond le önként a legeltetésről, addig senki testületnek nincs joga dönteni a feje felett. Kérdezzenek rá, adjanak magyarázatot, a legelő nem a nyakkendősök birtoka, de nem áll messze a gyanú, hogy felsőbb érdekek pályáznak a területalapú támogatásra. Miért ne, az előző bérlőnek is jól ment dolga, a csipke az égig nőtt, bárki láthatta, amikor borvízért ment, de senkit nem zavart, hogy a kóróktól az állatok füvet keveset láttak, ám a támogatást nem dobták a hátuk mögé. Kézdi tanács meg szavazott, helyzet kivizsgálásra sosem futja az időből, akárcsak most is, döntöttek a gazdák kizárásával. Legalább a sajtó világosítsa fel a közvéleményt.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.