Hirdetés
Hirdetés

Csendes háromszéki sípályák: “csak” hárman sérültek

Csendes háromszéki sípályák: “csak” hárman sérültek Kovászna megye

Noha idén később kezdődött meg a síszezon, a sípályák beüzemelésével párhuzamosan máris akadt dolguk a hegyimentőknek.

 

Az országos Salvamont-szolgálat tájékoztatása szerint rekordszámú bevetésen vettek részt a hegyimentők: csak vasárnap 95 hívás érkezett sürgősségi beavatkozásra 102 ember megmentése érdekében, ebből 34-et átadtak a mentőknek, egy esetben pedig a SMURD-helikopterrel szállították az áldozatot kórházba.
Kovászna megyében sem tétlenkedett a Salvamont legénysége: a síszezon kezdete óta a sugásfürdői pályán három olyan baleset is történt, amelyhez a beavatkozásukra volt szükség.
A Kovászna megyei hegyimentő-szolgálat csak a sugásfürdői és a kovásznai sípályákon teljesít szolgálatot, mivel a sípályák üzemeltetőit nem kötelezi a törvény, hogy kimondottan hegyimentőkkel kössenek szerződést. A Salvamont összesen 17 személyt tud mozgóstani különféle mentésekkor, ebből négyen állandó alkalmazottak, ők teljesítenek szolgálatot a sípályáknál is.

Hirdetés
Hirdetés

„Mivel később indult a szezon, ezért a megszokottnál nagyobb a mozgás a pályákon, sok a síző, ehhez képest a három sérülés, ami a sugásfürdői sípályán történt nem sok” – mondta el megkeresésünkre Leonid Moscviciov, a Salvamont Kovászna vezetője. – „Január 29-én történt az első baleset, egy idősebb hölgy esett el, ott kellett biztonságban leszállítanunk. Február 4-én, illetve február 5-én szintén történt két, esés miatt bekövetkezett baleset, csak egyik volt súlyosabb, egy lábtörés, de az ország többi megyéjével ellentétben nálunk nem voltak szerencsére súlyos sérülések.”

A Salvamont Kovászna összesen 17 személyt tud mozgósítani különféle mentésekkor, ebből négy állandó alkalmazott (Archív felvétel)

A hegyimentők azt tanácsolják a sízőknek, hogy úgy közlekedjenek, hogy ne veszélyeztessék mások életét.
„Ha síelünk, mozgásban vagyunk egy általunk többé-kevésbé meghatározott irányba. Ezt figyelembe véve nem elég csak magunkra vigyázni, legyünk készenlétben, mint amikor a kormány mögött ülve vezetünk. Általános szabály, hogy mindig az előttünk haladónak van elsőbbsége, hiszen hátul senkinek nincs szeme. Nekünk kell kiszámítani az előttünk haladó várható mozgásirányát, ezzel felkészülve egy esetleges hirtelen irányváltoztatásra. Ha ilyenkor utolérve ütközünk valakivel, jó, ha tudjuk, mi vagyunk a hibásak! Ezt szem előtt tartva ne száguldozzunk olyan helyeken, ahol sokan vannak a pályán. Ha pedig egy kezdő sízőt látunk, vigyázzunk mindkettőnk testi épségére! Ha meg kell állnunk, ne a pálya közepén, vagy kanyarban tegyük azt, mindig húzódjunk ki szélre” – fogalmazott meg pár megfontolandó tanácsot a hegyimentők vezetője.
Ugyanakkor ismételten elmondta, arra kérik a síelőket, hogy tartsák tiszteletben a pályákra kihelyezett jelzőtáblákat és lámpákat, illetve azonnal értesítsék a hegyimentőállomást vagy a 112-es segélyszolgálatot, ha balesetet látnak.

Fotók: Kovászna Megyei Hegyimentő-szolgálat/ Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük