A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Családot az elhagyottaknak!

Családot az elhagyottaknak! Kovászna megye

Soha nem volt még ilyen kilátástalan a gyermekjogvédelmi rendszer helyzete, mint amilyenbe most került a felelőtlen román kormány miatt, azért mi még érzékenyebben és még nagyobb anyagi ráfordítással támogatjuk – mondta Tamás Sándor megyetanácselnök a Kovászna megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetőjével, Vass Máriával együtt tartott sajtótájékoztatón.
Szakmailag bizonyított, hogy a legjobban a családban, esetünkben nevelőszülőknél felnövekedett gyerekek integrálódnak a társadalomba, ott készítik fel őket legjobban a buktatókra, nehézségekre. Azonban lehet, hogy már a közeljövőben, év végén elfogadnak egy törvénytervezetet, amely szerint 7 éven aluli gyermekeket nem is szabad majd gyermekotthonokban elhelyezni, csak­is nevelőszülőknél, mondta Vass Mária. E két nyomós ok miatt keresnek most a 153 jóváhagyottból 24 betöltetlen helyre, eme felelősségteljes állásokba olyan jelentkezőket, akik megfelelnek a sok kritériumnak, és vállalják a képzést.
A leendő nevelőszülőnek fel kell mutatnia egy, a gyerekek nevelésére megfelelő lakást, vagy legalább 3 éves bérleti viszonyt kell bizonyítania, mert ennyi időre szól egy nevelőszülői tanúsítvány. Legalább ilyen fontos, hogy ne legyenek előítéletei a hátrányos helyzetű személyekkel szemben, értse meg, hogy a hozzá helyezett gyermekek csak ideiglenes jelleggel vannak nála, és joguk van származási családjukkal kapcsolatot tartani. Nem lehet más munkaviszonya, illetve az megszűnik akkor, mikor alkalmazza őt a gyermekjogvédelem. Természetesen férfiakat is várnak, kilencen már vannak a rendszerben.
Feladatuk legalább két egészséges gyerek nevelése, illetve egy fogyatékkal élő gondozásáért is jár a teljes fizetés, amelynek minimuma nettó 1559 lej, ha kezdőként, régiség nélkül lesz valaki nevelőszülő. Ez a kereset kiegészül azzal a két gyerek utáni 1368 lejjel, amely a fejenkénti 600 lejes költségtérítésből és az állami, 84 lejes gyerekpénzből áll össze. Speciális igényű gyerek neveléséért 900 lej jár a költségek fedezésére.
– Egy gyári fizetéssel összevetve motiváló a javadalmazás – véli Vass Mária –, hiszen közben saját családjának is gondját viselheti a hivatásos nevelőszülő, aki tehát 2927–3126 lejt kap havonta (ez utóbbit több mint 20 éves régiséggel). 2008-ban még csak 170 nevelőszülő volt, talán mert ez a szakma 24 órás munkaviszonyt feltételez, nehéz, és kihívásokkal teli – mondta az igazgatónő.
Sokan nyugdíjba mentek, elég magas (50 év körüli) a jelenlegi alkalmazottak átlagéletkora is, köztük azonban olyanok is vannak, akik húsz éves régiséggel rendelkeznek. Jelenleg Erdővidéken van a legnagyobb a szükség nevelőszülőkre, ahol feleannyi (9) van, mint a népességben hasonló nagyságú Bodzavidéken. Legtöbben Kézdiszéken gyakorolják e hivatást.
Pillanatnyilag a gyermekjogvédelmi rendszerben levő gyermekek egyharmada van nevelőszülőknél. Tavaly 34-en kerültek állami gondozásba, idén eddig 13-an, de az év vége kritikus e tekintetben. Aki úgy érzi, megfelel az elvárásoknak, és képes hosszú távon gyerekekkel foglalkozni, máris jelentkezhet a gyermekjogvédelemnél (Sajtó u. 8. szám) egy írásbeli kéréssel. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.