Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Csaknem tizenháromezer kérést iktattak

Csaknem tizenháromezer kérést iktattak Kovászna megye

Összesen 12.916 gazda 115.910 hektár területre kért területalapú támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség Kovászna megyei fiókjánál. Ez 130 kéréssel kevesebb, mint tavaly, de 820 hektárral több, mint egy évvel ezelőtt. A határidő május 15-én járt le.

Hirdetés
Hirdetés

Az, hogy kevesebb gazda nagyobb területre kért támogatást, vélhetően a termőföld koncentrációjának növelésével magyarázható. Szakemberek szerint ez „kétélű fegyver”, hiszen nyilvánvaló, hogy minél nagyobb területet művel meg egy gazda, annál gazdaságosabban dolgozhat, elvégre egy traktort nem lehet 15 fél hektáros területen kihasználni; más részről viszont a koncentráció nem tesz jót, mert a területalapú támogatások célja éppen a kisgazda-társadalom megtartása lenne.
Országszerte több mint 846.600 kérelmet regisztráltak, összesen mintegy 9,7 millió hektárnyi területre igényeltek támogatást a gazdák. Az APIA központi irodája szerint a kérelmek száma enyhén visszaesett az elmúlt évhez képest, míg az összterület 194.695,83 hektárral nőtt.

Május 16-a és 31-e közötti időszakban a gazdák még kérelmezhetik az APIA megyei, illetve helyi kirendeltségeinél a benyújtott kérelmek módosítását. Június 1-je és július 1-je között zajlik majd a kérelmek adminisztratív, előzetes ellenőrzése, majd július 2-ától október 1-jéig kerül sor a helyszíni ellenőrzésre az erre a célra kiválasztott igénylések esetében. Az előlegek kifizetése idén október 16-án kezdődik, és november 30-ig tart. Az APIA a 2019-es mezőgazdasági évre vonatkozó elszámolásokat de­cember 2-án kezdi meg, s legkésőbb 2020. március 31-én fejezi be. Kovászna megyébe évente mintegy 70 millió euró (több mint 320 millió lej) érkezik mezőgazdasági támogatásként. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük