Felhívás!

Civilek a pályán

Civilek a pályán Kovászna megye

Április 6-án, szerdán erdővidéki civil szervezetek képviselői tartottak tanácskozást Baróton. A találkozó célja az volt, hogy a civilek, akik nem kevesen vannak Erdővidéken, megismerjék egymást, egymás tevékenységét. Mágori István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa pedig pályázati lehetőségeket, azokkal kapcsolatos tudnivalókat ismertetett velük.

A baróti polgármesteri hivatal, a kisbaconi Bodvaj Egyesület, illetve a Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett találkozó hozadékaként máris létrejött egy Facebook-csoport, azzal a céllal, hogy megkönnyítse a civilek együttműködését való kommunikációt.

Elöljáróban Barót város polgármestere közölte velük, hogy a helyi önkormányzat idén nem kevesebb mint 130 ezer lejt különített el a baróti székhelyű civil szervezetek támogatására, ami lényegesen nagyobb a tavalyi összegnél. Az elöljáró számít munkájukra: azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat partnere a civil szervezeteknek, és az is számít maradni, hiszen a civilek önkéntes munkája, mint mondta, nem helyettesíthető semmi mással.

Szóba került egy úgynevezett „civil székhely” létrehozásának ötlete Baróton. Ez egy olyan épület lenne, amelyben a szervezetek jól megférnének egymás mellett, ahol le tudnának bonyolítani különböző találkozókat és rendezvényeket stb. Azt már Lázár János, a baróti Szent Adalbert Egyesület elnöke mondta, hogy a legmegfelelőbb épület erre a célra a diákdombi iskolaépület lenne, javasolta, gondolkodjon el ezen a városvezetés. Az épület egyházi tulajdonban van, jelenleg iskola működik benne, de a Baróti Szabó Dávid utcai új iskolaépület megnyitásával felszabadulna.

Mágori István pályázati ismertetője után, a találkozó második felében az egyesületek vezetői bemutatkoztak, ki-ki elmondta, mivel foglalkozik az általa vezetett civil szervezet, majd röviden jövőbeni szándékaikat, terveiket is vázolták. Itt derült ki, hogy jövőben már 20 éves lesz a kisbaconi Bodvaj Egyesület, de a baróti Baki zenecsoport és a Kelekótya Együttes is hamarosan fennállása 20. évfordulóját ünnepli, aztán szó esett arról, hogy a Barót Városi Sport Club június 11-én első ízben sportnapot szervez Baróton, délelőtt a szakosztályok mindegyikének versenyeivel, délután pedig gyermekelőadásokkal, koncertekkel.

Demeter Zoltán kitért arra, hogy 2024-ben Barót fennállásának 800. évfordulóját ünnepli, Székelyföld második legrégibb települése, „ezt az évfordulót pedig illene méltóképp megünnepelni” – mondta. Azt javasolta, hogy szervezzék meg az erdővidéki magyarok világtalálkozóját erre az alkalomra. Ugyancsak ő kezdeményezte a civilek Facebook-csoportjának elindítását, többen pedig azt szorgalmazták, valahol összesítsék a civilek tervezett tevékenységeit egy eseménynaptár formájában, hogy azokról mindenki időben tudomást szerezhessen. A jó hangulatú, eredményes találkozónak lesz folytatása is a jövő év első hónapjaiban – ígérték a szervezők. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. április 8., 11:06
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Mindkét település Erdővidéken van és mindkét településen Erdővidékért dolgoznak! Nagyobb eredményeket, megvalósításokat csak összefogva lehet megvalósítani! Erre az összefogásra biztatok, biztatunk minden erdővidékit, mi barótiak a kisbaconiakkal együtt! Hajrá Erdővidék! Tisztelettel, Demeter Zoltán

  • User
   Dátum: 2022. április 8., 11:59
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Mindkét település Erdővidéken van és mindkét településen Erdővidékért dolgoznak! Nagyobb eredményeket, megvalósításokat csak összefogva lehet megvalósítani! Erre az összefogásra biztatok, biztatunk minden erdővidékit, mi barótiak a kisbaconiakkal együtt! Hajrá Erdővidék! Tisztelettel, Demeter Zoltán