Hirdetés
Hirdetés

Célkeresztben az árapataki „hulladékos”

Célkeresztben az árapataki „hulladékos” Kovászna megye

Nagy port kavart a központi médiában is az árapataki hulladékgyűjtéssel foglalkozó cég ténykedése, minek következtében a napokban a településen szeméttel teltek fel a földek, udvarok. Egyes információk szerint a cég mögött Octavian Goga szociáldemokrata (PSD) képviselő áll. Kiderítettük, hogy a Tega Rt. által begyűjtendő szelektív hulladék is gyanús módon eltűnik a környékről.

Hirdetés
Hirdetés

Meg nem erősített információk szerint – de a helybéliek is ezt hangoztatták a médiának – az árapataki hulladékos cég mögött Octavian Goga szociáldemokrata (PSD) parlamenti képviselő „terpeszkedik”. Az említett személy nevéhez más „botrány” is fűződik, többek között két év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá tavaly a bíróság biológiai mintavétel megtagadása, illetve jogosítvány nélküli vezetés miatt. Tény, hogy az árapataki vállalkozás tevékenységére – főképp a szél által széthordott hulladékok tükrében – orrolnak a lakók, továbbá érdeklődésünkre az is kiderült, hogy a Tega Rt. köztisztasági vállalat célkeresztbe vette a szelektív hulladékot gyűjtő céget, amelynek alkalmazottait a helybéliek azzal vádolják meg, hogy lopják a szemetet.

– Míg Háromszéken egy átlagos községben 17–20%-os a szelektíven gyűjtött hulladék aránya, addig Árapatak csupán 6%-on áll. Olyan panaszokat kaptunk az ottani polgároktól, hogy a Tega Rt. által kiosztott, utólag a lakók részéről szelektív hulladékokkal megtöltött zsákok eltűnnek a kapuk elől. Állítólag, mire alkalmazottaink odaérnek, addig szekerekkel, de más járgányokkal is szedik össze a zsákokat. Gondolkodunk azon, hogy törvényes útra tereljük az ügyet – panaszolta Máthé László, a Tega Rt. vezetője.

Egy, a megyei környezetvédelmi hivatal által engedélyezett cégről van szó, amelyiknél tavaly év végén ellenőrzéseket hajtott végre a környezetvédelmi felügyelőség.

– Mivel számos rendellenességet találtunk, bírságoltunk is, feladatokat hagytunk ki. A büntetést megfellebbezték, így jelenleg pereskedünk velük, de ez mindenkinek a jogában áll. A médiában megjelent hírek tükrében hivatalból újabb kivizsgálást indítottunk, kollegáim voltak helyszínelni. Egyelőre nem tudok eredményekről beszámolni, hiszen egy-egy ilyen kontroll hetekig is eltarthat – magyarázta kérdéseinkre Cândea Lucian, a felügyelőség vezetője.

Tőle tudtuk meg, hogy Háromszéken körülbelül tíz ilyen „hulladékkereskedő” vállalkozás, cég működik – legalábbis ennyiről tudnak az illetékesek –, (ebből 4 veszélyes hulladékot gyűjt). Eddig nem azonosítottak egyiknél sem kirívó, elrettentő rendellenességet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük